Connect with us

Σπίτι

Tip: Πώς να αφαιρέσετε τα χνούδια από το πλυντήριο ρούχων;

ΜΑΙΡΗ ΦΡΕΣΗ

Published

on

πλυντηριο ρουχων, χνουδια, συμβουλες σπιτι

Ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε με τη χρήση του πλυντηρίου των ρούχων είναι τα χνούδια που μαζεύονται. Η παρουσία χνουδιών στα ρούχα σας μπορεί να υποδηλώνει ότι το πλυντήριό σας χρειάζεται συντήρηση και καθαρισμό. Τι πρέπει να κάνετε για αυτό; Δείτε πως να αφαιρέσετε τα χνούδια από το πλυντήριο των ρούχων!

Πώς να αφαιρέσετε τα χνούδια από το πλυντήριο

Το πλυντήριο ρούχων είναι μια από τις πιο χρήσιμες οικιακές συσκευές. Σας επιτρέπει να πλένετε τα ρούχα σας χωρίς να χρειάζεται να κάνετε υπερβολική προσπάθεια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χωρίσετε τα ρούχα σε χρωματιστά και λευκά, να ρίξετε το απορρυπαντικό και να επιλέξετε τον κύκλο πλύσης. Ωστόσο, όπως και όλες οι οικιακές συσκευές, εξακολουθεί να απαιτεί κάποια συντήρηση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο tospitakimou.gr

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο

Όλες οι Ειδήσεις στο lifebuzz.gr

 • Ακολουθήστε μας στο Google News
 • Ακολουθήστε μας στο Facebook
 • Ακολουθήστε μας στο Twitter
 • Ακολουθήστε μας στο Instagram

Είμαι η Μαίρη, ανήσυχο πνεύμα, πάντα ψάχνω να βρω ό,τι πιο νέο κυκλοφορεί. Έχω σπουδάσει Φιλολογία και Marketing και αρθρογραφώ επαγγελματικά σε ηλεκτρονικά περιοδικά και blogs. Μπορείς να με βρεις στο maryf@lifebuzz.gr

Lifestyle

Πώς να καθαρίσετε σωστά το ξύλο κοπής για να γλυτώσετε από τα βακτήρια

ΜΑΙΡΗ ΦΡΕΣΗ

Published

on

ξυλο κοπης, ξυλο κοπης καθαρισμα

Ο σωστός τρόπος καθαρισμός του ξύλου κοπής είναι απαραίτητος για τη διατήρησή του χωρίς μικρόβια και για τη γενική ασφάλεια των τροφίμων.

Μέσω της καθημερινής χρήσης, δημιουργούνται μικρά κοψίματα και αυλακώσεις στη σανίδα, οι οποίες αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει διασταυρούμενη μόλυνση όταν χρησιμοποιείτε τη σανίδα για πουλερικά, ψάρια και λαχανικά. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για τον καθαρισμό και τη συντήρηση μιας ξύλινης σανίδας κοπής και βοηθήστε να σταματήσει η εξάπλωση των μικροβίων στην κουζίνα.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε το ξύλο κοπής;

Θα πρέπει να πλένετε το ξύλο κοπής μετά από κάθε χρήση. Στη συνέχεια, κάθε μήνα, καθαρίζετε σε βάθος, απολυμαίνετε και λαδώνετε το ξύλο για να βοηθήσετε στη μακροχρόνια συντήρηση. Εάν το χρησιμοποιείται καθημερινά, ίσως η απολύμανση πρέπει να γίνεται δύο φορές το μήνα.

Διαβάστε επίσης: Το κόλπο για να καθαρίσετε τα πλαστικά τάπερ σε 45’’

Πώς να καθαρίσετε το ξύλο κοπής με υγρό σαπούνι πιάτων

Ποτέ μην βάζετε το ξύλο κοπής στο πλυντήριο πιάτων, καθώς το νερό μπορεί να προκαλέσει ρωγμές και στρέβλωση της σανίδας. Αυτές οι μικρές ρωγμές γίνονται χώροι αναπαραγωγής βακτηρίων που μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν τροφικές ασθένειες. Αντ’ αυτού, πλύνετε τη σανίδα με το χέρι μετά από κάθε χρήση, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Αφού πετάξετε τα υπολείμματα τροφών που βρίσκονται πάνω στο ξύλο, ξεπλύνετε το με ζεστό νερό. Εφαρμόστε σαπούνι πιάτων και τρίψτε με σφουγγάρι ή βούρτσα πιάτων. Αν παρατηρήσετε σημάδια από μαχαίρι, γρατσουνιές ή ασυνέχειες στο ξύλο, τρίψτε καλά τις περιοχές αυτές για να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων.

Καθαρίστε και τρίψτε σωστά και τις δύο πλευρές, ακόμη και αν χρησιμοποιήθηκε μόνο η μία πλευρά για την κοπή. Αν υπάρχει λαβή στη σανίδα, πλύνετε και αυτή.

Ξεπλύνετε και τις δύο πλευρές της σανίδας με ζεστό νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας για να τη στεγνώσετε. Αφήστε το ξύλο να στεγνώσει εντελώς πριν το αποθηκεύσετε.

Πώς να διατηρήσετε το ξύλο κοπής καθαρό για μεγαλύτερο διάστημα

Για να βοηθήσετε το ξύλο κοπής σας να παραμείνει καθαρό μακροπρόθεσμα, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Μην το βάζετε στο πλυντήριο πιάτων και αποφύγετε να το βυθίζετε στο νερό για περισσότερο από μερικά λεπτά.

Για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση, ορίστε ξεχωριστές σανίδες κοπής για διαφορετικές εργασίες – μία για την προετοιμασία κρέατος, μία για τα λαχανικά και μία για τα ψάρια.

Στεγνώστε τη σανίδα μετά το πλύσιμο για να αποφύγετε τις ρωγμές στο ξύλο.

Εάν η σανίδα σας είναι υπερβολικά φθαρμένη ή έχει αυλακώσεις που καθαρίζονται δύσκολα, πετάξτε την.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο

Όλες οι Ειδήσεις στο lifebuzz.gr

 • Ακολουθήστε μας στο Google News
 • Ακολουθήστε μας στο Facebook
 • Ακολουθήστε μας στο Twitter
 • Ακολουθήστε μας στο Instagram
Continue Reading

Σπίτι

Πόσο “κρατάνε” τα τρόφιμα στο ψυγείο χωρίς ρεύμα; Προσοχή!

ΜΑΙΡΗ ΦΡΕΣΗ

Published

on

τροφιμα ψυγειο, τροφιμα χωρις ρευμα

Σίγουρα όλοι έχουμε αναρωτηθεί κάποια στιγμή πόσο κρατάνε τα τρόφιμα στο ψυγείο χωρίς ρεύμα. Έχουμε βιώσει προγραμματισμένες ή μη πολύωρες διακοπές ρεύματος και η ερώτηση είναι πάντα η ίδια: Ποια τρόφιμα κρατάμε και ποια πετάμε;

Σίγουρα δε θέλουμε να ξεφορτωθούμε όλα μας τα τρόφιμα, ειδικά τώρα που οι τιμές για τα τρόφιμα, τα λαχανικά και τα κρέατα έχουν φτάσει στα ύψη. Ωστόσο, δε θέλουμε να διακινδυνεύσουμε κάποια τροφική δηλητηρίαση, ειδικά για τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πόσο καιρό μπορούν να διαρκέσουν τα τρόφιμα στο ψυγείο χωρίς ρεύμα, ανεξάρτητα από τις ημερομηνίες λήξης, και γιατί η αποθήκευση μη ευπαθών τροφίμων και η σωστή οργάνωση του ψυγείου σας είναι επίσης απίστευτα σημαντικά.

Πώς να προετοιμάσετε το ψυγείο σας για μια διακοπή ρεύματος

Καλό είναι να έχετε πάντα έτοιμο πάγο ή δοχεία με παγωμένο νερό στο ψυγείο και τον καταψύκτη σας.

Το να τα βάλετε στο ψυγείο και την κατάψυξή σας θα παρατείνει τελικά πόσο καιρό το ψυγείο θα παραμείνει κρύο χωρίς ρεύμα. Επιπλέον, γεμίστε εκ των προτέρων cooler με πάγο, σε περίπτωση που χρειαστεί να μετακινήσετε το φαγητό από το ψυγείο σε κάποιο άλλο μέρος.

Υγρό πιάτων: 8 χρήσεις που δεν γνωρίζεις και θα σου λύσουν τα χέρια στην καθαριότητα του σπιτιού

Είναι επίσης σημαντικό να οργανώσετε σωστά το ψυγείο και την κατάψυξη. Μην αποθηκεύετε το γάλα και τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι πιο πιθανό να πέσει πολύ γρήγορα.

Αντίθετα, κρατήστε το σε ένα ράφι πιο σταθερό στη θερμοκρασία. Επιπλέον, διατηρείτε τα θερμόμετρα τόσο στο ψυγείο όσο και στην κατάψυξη—εξάλλου, δεν θα μπορείτε να διαβάσετε τους κανονικά εύχρηστους μετρητές θερμοκρασίας της συσκευής σας εάν η τροφοδοσία είναι εκτός ρεύματος.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων (FSIS) του USDA λέει ότι η σωστή θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι 4 βαθμούς ή χαμηλότερη και η θερμοκρασία του καταψύκτη πρέπει να είναι 0 βαθμούς ή χαμηλότερη, προκειμένου τα τρόφιμα να διατηρούνται καλά.

Φροντίστε να έχετε σνακς στα ντουλάπια, όπως και νερά, προκειμένου να μη χρειάζεται να ανοίγετε συνέχεια την πόρτα του ψυγείου.

Πόσο διατηρείται το φαγητό στο ψυγείο χωρίς ρεύμα;

Είτε είστε προετοιμασμένοι είτε η διακοπή ρεύματος αποτελεί έκπληξη, το ερώτημα παραμένει: Πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει το φαγητό στο ψυγείο χωρίς ρεύμα;

Εφόσον τα τρόφιμα διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία, το CDC λέει ότι μπορεί να διατηρηθούν για τέσσερις ώρες στο ψυγείο — αλλά μόνο εάν δεν ανοίξετε την πόρτα. Το πόσο θα διαρκέσει το φαγητό στην κατάψυξη χωρίς ρεύμα εξαρτάται από το πόσο γεμάτο είναι, καθώς όσο περισσότερα κατεψυγμένα υπάρχουν, τόσο περισσότερο θα ρυθμίζουν τις κρύες θερμοκρασίες και θα είναι λιγότερο πιθανό να ξεπαγώσουν.

Πώς να καθαρίσω το πάπλωμα και τις κουβέρτες: Ο τρόπος να τα καθαρίσετε και να μοσχοβολήσουν φρεσκάδα

Σε γενικές γραμμές, όμως, ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι 48 ώρες σε πλήρη κατάψυξη χωρίς ρεύμα ή 24 ώρες σε μισογεμάτη καταψύκτη.

Κάποια τρόφιμα διατηρούνται περισσότερο από άλλα;

Το πόσο καιρό το φαγητό παραμένει καλό στο ψυγείο χωρίς ρεύμα εξαρτάται από το ίδιο το φαγητό, σύμφωνα με το FoodSafety.gov.

Ενώ τα φρέσκα αυγά που διατηρούνται με το τσόφλι τους μπορούν κανονικά να διαρκέσουν έως και τρεις έως πέντε εβδομάδες στο ψυγείο, ακόμη και τα ληγμένα αυγά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ό,τι υποδηλώνει η ημερομηνία τους, η έκθεσή τους σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 40 βαθμούς για περισσότερες από δύο ώρες θα τα εκθέσει σε επιβλαβή βακτήρια.

Το ίδιο ισχύει και για το γάλα, αλλά η διάρκεια του γάλακτος μπορεί να παραταθεί τοποθετώντας το στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου. Το ωμό κρέας πρέπει να τυλίγεται με ασφάλεια, ειδικά στην κατάψυξη, για να αποφευχθεί η διαρροή και η διασταυρούμενη μόλυνση καθώς ξεπαγώνει, και ακόμη και για το μαγειρεμένο κρέας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις σωστές οδηγίες αποθήκευσης κρέατος.

Όσο για το τυρί πιθανότατα θα είναι καλά κατά τη διάρκεια της διακοπής ρεύματος και μπορείτε να κόψετε τυχόν μουχλιασμένα μέρη και να φάτε το υπόλοιπο τυρί. Τα μαλακά τυριά όπως η μοτσαρέλα, η ρικότα ή το τυρί κρέμα είναι πιο ευαίσθητα στα βακτήρια, ωστόσο, και θα έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Ευτυχώς, τα λαχανικά και τα φρούτα (εφόσον δεν είναι κομμένα), καθώς και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ, όπως σάλτσες χωρίς γαλακτοκομικά, τουρσιά ή ζελέ ή μαρμελάδες, διατηρούνται περισσότερο.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο

Όλες οι Ειδήσεις στο lifebuzz.gr

 • Ακολουθήστε μας στο Google News
 • Ακολουθήστε μας στο Facebook
 • Ακολουθήστε μας στο Twitter
 • Ακολουθήστε μας στο Instagram
Continue Reading

Σπίτι

Υγρό πιάτων: 8 χρήσεις που δεν γνωρίζεις και θα σου λύσουν τα χέρια στην καθαριότητα του σπιτιού

ΜΑΙΡΗ ΦΡΕΣΗ

Published

on

υγρο πιατων, υγρο πιατων χρηση

Το υγρό πιάτων είναι από τα απορρυπαντικά που δεν λείπουν ποτέ από ένα νοικοκυριά. Η θέση του στο νεροχύτη είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ωστόσο, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε άλλες περιπτώσεις και θα σου λύσει τα χέρια με δύσκολους λεκέδες και βρωμιά.

1. Στο πλύσιμο των ρούχων για να μαλακώσει δύσκολους λεκέδες

Το υγρό πιάτων είναι μια εξαιρετική λύση για να εξαφανίσεις δύσκολους λεκέδες, όπως γράσο, καφέ ή λάδι. Εφαρμόζεις τοπικά λίγες σταγόνες πάνω στο λεκέ, τρίβεις απαλά να κάνει σαπουνάδα και χωρίς να ξεβγάλεις, βάζεις το ρούχο κατευθείαν στο πλυντήριο.

2. Στο σφουγγάρισμα του πατώματος

Ρίξε μια κουταλιά της σούπας υγρό πιάτων μέσα στον κουβά μαζί με χλιαρό, κατά προτίμηση, νερό και σφουγγάρισε το πάτωμα. Αυτός ο τρόπος σφουγγαρίσματος μόνο με υγρό πιάτων είναι πολύ αποτελεσματικός και το πάτωμα σου θα τρίζει από καθαριότητα.

3. Στο καθάρισμα της σχάρας του φούρνου

Τοποθέτησε τις σχάρες του φούρνου της κουζίνας στο νιπτήρα ή σε μια μεγάλη λεκάνη μαζί με καυτό νερό. Πρόσθεσε μερικές σταγόνες από το υγρό απορρυπαντικό πιάτων και άφησε τις σχάρες να μουλιάσουν μέσα στο νερό αρκετή ώρα. Στη συνέχεια τρίψε με σφουγγάρι και ξέπλυνε καλά. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τις σχάρες ψησίματος του μπάρμπεκιου.

Το ήξερες; Το συρτάρι κάτω από το φούρνο ΔΕΝ είναι για τα ταψιά – Δείτε σε τι χρησιμεύει

4. Για να καθαρίσεις το μπλέντερ (ή το μούλτι)

Γέμισε το δοχείο του μπλέντερ μέχρι τη μέση με ζεστό νερό και ρίξε μερικές σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων. Κλείσε το καπάκι και βάλε για κάποια δευτερόλεπτα σε λειτουργία τη συσκευή. Στη συνέχεια ξέπλυνε με τρεχούμενο νερό και το μπλέντερ σου θα είναι πεντακάθαρο.

5. Για να καθαρίσεις τα τζάμια & τους καθρέφτες

Αν θέλεις να αστράψουν πραγματικά τα τζάμια του σπιτιού σου, πλύνε τα με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Σε έναν κουβά με ζεστό νερό ρίξε λίγες σταγόνες από το σαπούνι των πιάτων. Με ένα απαλό σφουγγάρι πέρασε τα τζάμια και στέγνωσέ τα με υφασμάτινο πανί. Δοκίμασέ το και στους καθρέφτες. Τζάμια και καθρέφτες καθαρίζουν τέλεια με αυτόν τον απλό και οικονομικό τρόπο.

6. Για να αφαιρέσεις λεκέδες πάνω στο χαλί

Αν ο λεκές στο χαλί είναι λιπαρός, άπλωσε πρώτα ένα στρώμα μαγειρικής σόδας επάνω του και άφησε 20 λεπτά. Κατόπιν σκούπισε με την ηλεκτρική, για να απομακρύνεις τη σόδα. Ανακάτεψε 1 κουταλάκι του γλυκού σαπούνι για τα πιάτα σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Βρέξε ένα πανάκι με το διάλυμα που έφτιαξες και εφάρμοσε τοπικά στο λεκέ. Στο τέλος στέγνωσε την περιοχή με μία καθαρή πετσέτα.

7. Για να σαπουνίσεις τις βούρτσες μαλλιών & τα πινέλα μακιγιάζ

Χρησιμοποίησε την πλούσια σαπουνάδα του υγρού πιάτων, για να καθαρίσεις τόσο τις βούρτσες των μαλλιών ή τις χτένες όσο και τα πινέλα του μακιγιάζ. Δούλεψε με τα χέρια σε κυκλικές κινήσεις και όταν ολοκληρώσεις το καθάρισμα, ξέπλυνε με χλιαρό νερό. Πρέπει να φύγει κάθε ίχνος σαπουνάδας. Τέλος, άφησέ τα πάνω σε μια μαλακή πετσέτα να στεγνώσουν. Μην βιαστείς να τα αποθηκεύσεις όσο έχουν υγρασία.

Το Φθινόπωρο είναι Εδώ: Πώς να αποθηκεύσετε τα καλοκαιρινά ρούχα

8. Για να γυαλίσεις τα παλιά σου κοσμήματα

Κοσμήματα που δε φοράς συχνά χάνουν τη λάμψη τους και θέλουν πού και πού ένα φρεσκάρισμα. Το σαπούνι για τα πιάτα είναι κι εδώ η λύση. Γέμισε ένα μπολ με ανθρακούχο νερό και ρίξε κάποιες σταγόνες υγρού πιάτων. Βύθισε μέσα τα κοσμήματά σου για 5 λεπτά και μετά τρίψε τα απαλά με μια οδοντόβουρτσα. Κατόπιν σκούπισε με μια πετσέτα και θα έχουν καθαρίσει.

ΠΗΓΗ

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο

Όλες οι Ειδήσεις στο lifebuzz.gr

 • Ακολουθήστε μας στο Google News
 • Ακολουθήστε μας στο Facebook
 • Ακολουθήστε μας στο Twitter
 • Ακολουθήστε μας στο Instagram
Continue Reading

Trending