in ,

Γιατί να κάνεις σανίδα κάθε μερά – Η άσκηση για να αποκτήσεις τέλειο κορμί!

γυμναστικη, σανιδα
Γιατί να κάνεις σανίδα κάθε μερά - Η άσκηση για να αποκτήσεις τέλειο κορμί!

Είστε λάτρεις της γυμναστικής και αναζητητές ενός πιο δυνατού και υγιούς σώματος; Σήμερα, ξεκινάμε ένα ταξίδι για να εξερευνήσουμε μια από τις πιο ισχυρές αλλά υποτιμημένες ασκήσεις στον κόσμο της γυμναστικής – την ταπεινή σανίδα. Αν σκεφτήκατε ποτέ ότι η σανίδα ήταν απλώς άλλη μια στατική λαβή για τον κορμό σας, ξανασκεφτείτε το!

Με μια πρώτη ματιά, η σανίδα μπορεί να φαίνεται απατηλά απλή – να παίρνετε μια θέση push-up και να την κρατάτε για όσο περισσότερο μπορείτε. Αλλά μην ξεγελιέστε από την προφανή ευκολία της, καθώς πίσω από αυτή την ταπεινή στάση βρίσκεται ένας θησαυρός από οφέλη που μπορούν να φέρουν επανάσταση στο ταξίδι της γυμναστικής σας.

Είτε είστε αρχάριος στη γυμναστική είτε έμπειρος γυμναστής που θέλει να ενισχύσει τις προπονήσεις του, η σανίδα έχει κάτι απίστευτο να προσφέρει.

Έτσι, πάρτε το στρώμα γιόγκα σας, ετοιμαστείτε να ενεργοποιήσετε τους μυς σας και ας πάμε με σανίδα σε έναν πιο γυμνασμένο και υγιή εαυτό! Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε την εκπληκτική σημασία των ασκήσεων με σανίδα και να ξεκλειδώσετε τις δυνατότητες που κρύβει αυτή η φαινομενικά απλή αλλά μεταμορφωτική βασική γυμναστική. Ας ξεκινήσουμε!

Τι είναι η σανίδα;

Στον πυρήνα της, η σανίδα είναι μια άσκηση με το βάρος του σώματος που περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας θέσης push-up με το σώμα σε ευθεία γραμμή από το κεφάλι μέχρι τις φτέρνες.

Τα χέρια είναι τεντωμένα, με τα χέρια ακριβώς κάτω από τους ώμους, και τα δάχτυλα των ποδιών στηρίζουν το κάτω μέρος του σώματος. Ο στόχος είναι να διατηρήσετε αυτή τη θέση για συγκεκριμένη διάρκεια, ενεργοποιώντας τον κορμό και τους σταθεροποιητικούς μύες σε όλο το σώμα.

Πώς να κάνετε σωστά τη σανίδα

Ενώ η εκτέλεση μιας σανίδας μπορεί να φαίνεται απλή, η διατήρηση της σωστής στάσης είναι το κλειδί για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών της και την πρόληψη των τραυματισμών. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για να κατακτήσετε τη σωστή μορφή της σανίδας:

 • Ευθυγραμμίστε το σώμα σας: Ξεκινήστε σε θέση push-up με τα χέρια σας στο πλάτος των ώμων. Βεβαιωθείτε ότι οι καρποί σας βρίσκονται ακριβώς κάτω από τους ώμους σας για να παρέχουν τη βέλτιστη δυνατή στήριξη.
 • Ενεργοποιήστε τον πυρήνα σας: Σφίξτε τους κοιλιακούς σας μύες σαν να τραβάτε τον αφαλό σας προς τη σπονδυλική σας στήλη. Αυτή η δέσμευση σταθεροποιεί τη σπονδυλική σας στήλη και προστατεύει το κάτω μέρος της πλάτης σας.
 • Διατηρήστε μια ευθεία γραμμή: Φανταστείτε το σώμα σας να σχηματίζει μια ευθεία γραμμή από την κορυφή του κεφαλιού σας μέχρι τις φτέρνες σας. Αποφύγετε να αφήσετε τους γοφούς σας να κρεμάσουν ή να σηκώσετε τους γλουτούς σας πολύ ψηλά.
 • Μην ξεχνάτε να αναπνέετε: Είναι σύνηθες να κρατάτε την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια απαιτητικών ασκήσεων, αλλά στη σανίδα, επικεντρωθείτε στη σταθερή αναπνοή για να οξυγονώσετε τους μυς σας.
 • Βρείτε τη διάρκειά σας: Ως αρχάριος, στοχεύστε να κρατήσετε τη σανίδα για 20-30 δευτερόλεπτα, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο καθώς αποκτάτε δύναμη και αντοχή.

Είδη σανίδας ανάλογα με την εμπειρία σας

 • Πλευρική σανίδα: Ισορροπία στο ένα χέρι, με το άλλο χέρι υψωμένο προς το ταβάνι. Αυτή η παραλλαγή στοχεύει στους πλάγιους μυς και βελτιώνει την πλευρική σταθερότητα.
 • Πλάγια σανίδα με χτυπήματα στους ώμους: Ενώ βρίσκεστε σε θέση σανίδας, σηκώστε το ένα χέρι για να αγγίξετε τον αντίθετο ώμο, εναλλάσσοντας τις πλευρές. Αυτό ενεργοποιεί τον κορμό και βελτιώνει τη σταθερότητα των ώμων.
 • Υψηλή σανίδα σε χαμηλή σανίδα: Μετακινηθείτε από μια ψηλή σανίδα (τα χέρια στο έδαφος) σε μια χαμηλή σανίδα (τους αγκώνες στο έδαφος) και πάλι πίσω. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τους μυς σας και ενισχύει την αντοχή.

Τα οφέλης της σανίδας

Μην ξεγελιέστε από τη στατική εμφάνισή της- η άσκηση με σανίδα δεν είναι καθόλου περιορισμένη στην επίδρασή της.

Πέρα από την πρωταρχική εστίασή της στον πυρήνα, οι σανίδες έχουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να εμπλέκουν πολλαπλές μυϊκές ομάδες σε όλο το σώμα, μετατρέποντάς την σε μια προπόνηση για όλο το σώμα. Ας εξερευνήσουμε πώς οι σανίδες ξεκλειδώνουν μια σειρά από οφέλη για ολόκληρη τη σωματική σας διάπλαση.

Σε αντίθεση με τις δυναμικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, οι σανίδες ανήκουν στην κατηγορία της ισομετρικής προπόνησης. Κατά τη διάρκεια μιας σανίδας, οι μύες σας συστέλλονται χωρίς να αλλάζουν το μήκος τους, οδηγώντας σε βελτιωμένη αντοχή και δύναμη. Καθώς διατηρείτε τη θέση της σανίδας, διάφορες μυϊκές ομάδες μπαίνουν στο παιχνίδι, όπως:

 • Ωμοί και βραχίονες: Οι μύες που περιβάλλουν τους ώμους και τους βραχίονες εργάζονται σκληρά για να σταθεροποιήσουν το σώμα σας και να στηρίξουν το βάρος σας.
 • Μύες της πλάτης: Οι μύες της πλάτης σας εμπλέκονται για να κρατήσουν τη σπονδυλική σας στήλη σε ουδέτερη θέση, εμποδίζοντας την να κρεμάσει ή να καμπυλώσει.
 • Γλουτιαίοι: Οι γλουτιαίοι μύες στους γλουτούς σας παραμένουν ενεργοί για να στηρίξουν τη λεκάνη σας και να διατηρήσουν την ευθυγράμμιση.
 • Πόδια: Αν και τα πόδια σας μπορεί να μη φαίνονται να εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό, παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας και της ισορροπίας του σώματός σας.
Η σανίδα είναι μια άσκηση που όλοι μπορούν να κάνουν με πολλά οφέλη

Συχνά λάθη που κάνετε και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Ενώ η άσκηση σανίδα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, είναι σημαντικό να την εκτελείτε με σωστή φόρμα για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη της και να αποφύγετε πιθανούς τραυματισμούς.

Η αποφυγή κοινών λαθών μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην εμπειρία της σανίδας και στη συνολική πρόοδο της φυσικής σας κατάστασης. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικά συχνά λάθη και ας μάθουμε πώς να εκτελούμε τη σανίδα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Καμπύλωση ή χαλάρωση της πλάτης σας

Ένα από τα πιο διαδεδομένα λάθη κατά τη διάρκεια μιας σανίδας είναι η καμπύλωση ή η χαλάρωση της πλάτης. Η καμπύλωση μπορεί να συμβεί όταν οι γοφοί σας ανασηκώνονται πολύ ψηλά, δημιουργώντας μια υπερβολική καμπύλη στο κάτω μέρος της πλάτης σας.

Από την άλλη πλευρά, η χαλάρωση συμβαίνει όταν οι γοφοί σας βυθίζονται προς το πάτωμα, ασκώντας αδικαιολόγητη πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Και τα δύο λάθη θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της άσκησης και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία ή καταπόνηση.

Πώς να το αποφύγετε: Δώστε προτεραιότητα στη διατήρηση μιας ευθείας γραμμής από το κεφάλι σας προς τις φτέρνες σας καθ’ όλη τη διάρκεια της σανίδας. Ενεργοποιήστε τους μύες του κορμού σας για να διατηρήσετε τη σπονδυλική σας στήλη ουδέτερη και να αποτρέψετε την κλίση των γοφών σας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Τοποθέτηση των χεριών πολύ μακριά ή μαζί

Η τοποθέτηση των χεριών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σταθερότητας και την ενεργοποίηση των σωστών μυών κατά τη διάρκεια μιας σανίδας. Η τοποθέτηση των χεριών σας σε πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους ή πολύ κοντά μεταξύ τους μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία σας και να κάνει την άσκηση λιγότερο αποτελεσματική.

Πώς να το αποφύγετε: Τοποθετήστε τα χέρια σας ακριβώς κάτω από τους ώμους σας, διατηρώντας μια απόσταση στο πλάτος των ώμων. Αυτή η τοποθέτηση παρέχει βέλτιστη στήριξη και σταθερότητα, επιτρέποντάς σας να επικεντρωθείτε στην αποτελεσματική ενεργοποίηση του κορμού και άλλων μυϊκών ομάδων.

Κρατώντας την αναπνοή σας

Η αναπνοή παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε άσκηση, και οι σανίδες δεν αποτελούν εξαίρεση. Η συγκράτηση της αναπνοής σας κατά τη διάρκεια μιας σανίδας μπορεί να αυξήσει την ένταση και να εμποδίσει την ικανότητά σας να διατηρήσετε τη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς να το αποφύγετε: Επικεντρωθείτε στη σταθερή και ελεγχόμενη αναπνοή καθ’ όλη τη διάρκεια της σανίδας. Εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη σας καθώς προετοιμάζεστε να κρατήσετε τη θέση και εκπνεύστε αργά από το στόμα σας καθώς ενεργοποιείτε τον πυρήνα σας και σταθεροποιείτε το σώμα σας.

Υπερέκταση του λαιμού σας

Η υπερέκταση ή η στροφή του αυχένα σας ενώ κρατάτε μια σανίδα μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση του αυχένα και να μειώσει την αποτελεσματικότητα της άσκησης.

Πώς να το αποφύγετε: Κρατήστε τον αυχένα σας σε ευθυγράμμιση με τη σπονδυλική σας στήλη, διατηρώντας ουδέτερη θέση. Κατευθύνετε το βλέμμα σας προς τα κάτω, εστιάζοντας σε ένα σημείο λίγα εκατοστά μπροστά από τα χέρια σας, για να διατηρήσετε τον αυχένα σας σωστά ευθυγραμμισμένο.

Ξεκινήστε κι εσείς τη σανίδα

Aφήστε τη σανίδα να γίνει σύμμαχός σας στη διαμόρφωση ενός πιο δυνατού και υγιούς εαυτού. Είτε είστε λάτρης της γυμναστικής που αναζητά να ενισχύσει τη ρουτίνα προπόνησής σας είτε είστε αρχάριος που θέλει να χτίσει μια σταθερή βάση γυμναστικής, η σανίδα είναι εδώ για να μεταμορφώσει το σώμα σας και να επαναπροσδιορίσει την αντίληψή σας για τις στατικές ασκήσεις.

Φωτό

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο

Όλες οι Ειδήσεις στο lifebuzz.gr

 • Ακολουθήστε μας στο Google News
 • Ακολουθήστε μας στο Facebook
 • Ακολουθήστε μας στο Twitter
 • Ακολουθήστε μας στο Instagram
ΜΑΙΡΗ ΦΡΕΣΗ

Written by ΜΑΙΡΗ ΦΡΕΣΗ

Είμαι η Μαίρη, ανήσυχο πνεύμα, πάντα ψάχνω να βρω ό,τι πιο νέο κυκλοφορεί. Έχω σπουδάσει Φιλολογία και Marketing και αρθρογραφώ επαγγελματικά σε ηλεκτρονικά περιοδικά και blogs. Μπορείς να με βρεις στο maryf@lifebuzz.gr

καλοκαιρινη διακοσμηση, συμβουλες διακοσμησης

Hot Καλοκαίρι, Cool Σπίτι: 5 Συμβουλές για να Αναβαθμίσεις το Χώρο σου

μοδα, καλοκαιρι, μαγιο

Ήλιος, θάλασσα και στυλ: Ο απόλυτος οδηγός για να επιλέξεις το τέλειο μαγιό για το καλοκαίρι