in ,

Καταναλώστε καθημερινά αυτές τις τροφές και καθαρίστε τις αρτηρίες σας

Καταναλώστε καθημερινά αυτές τις τροφές και καθαρίστε τις αρτηρίες σας
Καταναλώστε καθημερινά αυτές τις τροφές και καθαρίστε τις αρτηρίες σας

Καταναλώστε καθημερινά αυτές τις τροφές και καθαρίστε τις αρτηρίες σας. Γνωρίζατε ότι η Υπέρταση και η Υψηλή Χοληστερόλη είναι οι δύο σημαντικοί παράγοντες που Συμβάλλουν στο φραγμό των αρτηριών;

Οι αρτηρίες είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά σε όλα τα όργανα του σώματος. Μια υγιής αρτηρία είναι ισχυρή, ελαστική και εύκαμπτη.

Η προοδευτική απόφραξη των αρτηριών είναι μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση και είναι η κύρια αιτία των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και της περιφερικής αγγειακής νόσου.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, κοστίζοντας τη ζωή σε 600.000 άτομα ετησίως. Δεδομένου ότι δεν έχει συμπτώματα, είναι πολύ δύσκολη η διάγνωση.

Συμπτώματα των βουλωμένων αρτηριών

Καταναλώστε καθημερινά αυτές τις τροφές και καθαρίστε τις αρτηρίες σας

Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης εξαρτώνται από τον τύπο των αρτηριών που επηρεάζονται.

Καρωτιδικές αρτηρίες:

Η εμφάνιση φραγμένων αρτηριών στον εγκέφαλο είναι μια κατάσταση γνωστή ως ασθένεια της καρωτιδικής αρτηρίας, η οποία εκδηλώνεται από συμπτώματα όπως θολή όραση, προβλήματα με ομιλίας, ανεξήγητες λιποθυμίες, ζαλάδα, σοβαροί πονοκέφαλοι, σύγχυση, αιφνίδια αδυναμία, προβλήματα αναπνοής και απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού .

Οι στεφανιαίες αρτηρίες:

Καταναλώστε καθημερινά αυτές τις τροφές και καθαρίστε τις αρτηρίες σας

Η στεφανιαία νόσο είναι αποτέλεσμα φραγμένων αρτηριών στην καρδιά, γεγονός που καθιστά τον καρδιακό μυ να μην μπορεί να λάβει αρκετό αίμα. Εκδηλώνεται από συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, συμπίεση στο σαγόνι, το λαιμό, τα χέρια, τους ώμους και την πλάτη, δύσπνοια και ταχυκαρδία.

Νεφρικές αρτηρίες:

Η χρόνια νεφρική νόσο αναπτύσσεται από φραγμένες αρτηρίες στα νεφρά. Τα πρώιμα συμπτώματα είναι σπάνια, αλλά τα προχωρημένα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως απώλεια της όρεξης, προβλήματα συγκέντρωσης, μούδιασμα, πρήξιμο στα πόδια ή τα χέρια, κόπωση και ναυτία.

Περιφερικές αρτηρίες:

Η περιφερική αρτηριακή νόσος αναπτύσσεται από τη συσσώρευση πλάκας στη λεκάνη, στα πόδια και στους βραχίονες. Εάν μπλοκαριστούν ή μειωθούν, οι αρτηρίες αυτές προκαλούν μούδιασμα και πόνο.

Τι μπλοκάρει τις αρτηρίες;

Καταναλώστε καθημερινά αυτές τις τροφές και καθαρίστε τις αρτηρίες σας

Η αθηροσκλήρωση είναι μια κατάσταση όπου οι αρτηρίες σκληραίνουν και στενεύουν. Αυτό που επιτρέπει στο αίμα να συνεχίσει να ρέει φυσικά είναι το λεπτό στρώμα των ενδοθηλιακών κυττάρων. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορούν να βλάψουν αυτά τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των ελευθέρων ριζών, των αυξημένων επιπέδων ομοκυστεΐνης, των κυττάρων των αιμοπεταλίων και της ανεπάρκειας της βιταμίνης C.

Η πλάκα συσσωρεύεται όταν ορισμένες ουσίες δεν είναι σε θέση να βγουν από την αθηροσκληρωτική αλλοίωση. Αυτά τα λίπη περιλαμβάνουν τοξικά μέταλλα, κυτταρικά απόβλητα, χοληστερόλη, ασβέστιο και λίπος.

Αν και η πραγματική αιτία των φραγμένων αρτηριών παραμένει ασαφής, τα αυξανόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αθηροσκλήρωση είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία και να αναπτυχθεί όσο μεγαλώνετε Παράγοντες όπως ο διαβήτης τύπου Ι, ο διαβήτης τύπου II, η αντίσταση στην ινσουλίνη, το κάπνισμα και η υπέρταση είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβείς για τις αρτηρίες.

10 Φυσικά τρόφιμα για να ”απελευθερώσετε” τις αρτηρίες σας

Καταναλώστε καθημερινά αυτές τις τροφές και καθαρίστε τις αρτηρίες σας

Ενώ συνήθως δίνονται φάρμακα τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη ή τους β-αναστολείς για αυτή την κατάσταση, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας τρόπος για να ”ξεμπλοκάρετε” φυσικά τις αρτηρίες σας. Εδώ είναι μερικά τρόφιμα που μπορούν να”απελευθερώσουν” τις αρτηρίες σας με φυσικό τρόπο:

Οι αρτηρίες είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά σε όλα τα όργανα του σώματος.

Κουρκούμη

Αυτό το δημοφιλές καρύκευμα περιέχει κουρκουμίνη, ένα συστατικό με ισχυρές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Πιστεύεται ότι το εκχύλισμα κουρκούμης βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης και της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition & Food Research , η κουρκούμη μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και καταστέλλει τις πρώιμες αθηροσκληρωτικές βλάβες ακόμα καλύτερα από οτι η λοβαστατίνη, ένα φάρμακο που μειώνει τη χοληστερόλη.

Σκόρδο

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το σκόρδο συμβάλλει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, στην επιβράδυνση της αθηροσκλήρωσης και στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Όπως δείχνει μια μελέτη του 1999 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Atherosclerosis, το σκόρδο είναι αρκετά αποτελεσματικό στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.

Μια άλλη μελέτη του 1999 διαπίστωσε ότι το σκόρδο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό. Τελικά, μια ανασκόπηση του 1997 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition διαπίστωσε ότι το σκόρδο λειτουργεί πολύ καλά όταν πρόκειται για την πρόληψη και τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι γνωστό για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Περιέχει  τζιντζερόλη και σοκολόλες, οι οποίες είναι ισχυρές ενώσεις για την προστασία της καρδιάς. Μια μελέτη 2000 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition έδειξε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ έχει τη δυνατότητα να μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα, τις περιοχές της αθηροσκληρωτικής αλλοίωσης, τη συσσώρευση LDL και τα υπεροξείδια λίπους που σχετίζονται με την LDL.

Πιπέρι καγιέν

Το πιπέρι καγιέν περιέχει καψαϊκίνη, μια ουσία που μειώνει φυσιολογικά τη χοληστερόλη LDL. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη βοηθά στην πρόληψη των αγγειακών και πνευμονικών επιπλοκών που συνδέονται με τα φάρμακα HAART.

Λεμόνι

Όχι μόνο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά το λεμόνι αποτρέπει και την οξειδωτική βλάβη και διατηρεί τις αρτηρίες υγιείς. Αυτά τα εσπεριδοειδή είναι γεμάτα με βιταμίνη C, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ολική χοληστερόλη, αναστέλλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει τις αρτηρίες.

Κανέλα

Η κανέλα μειώνει τους διάφορους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την αθηροσκλήρωση και τις καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2003 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care, ένα γραμμάριο, τρία γραμμάρια ή έξι γραμμάρια κανέλας την ημέρα μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη LDL, τη συνολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τη γλυκόζη στους διαβητικούς.

Λινόσπορος

Ο λιναρόσπορος βοηθά στην ”απελευθέρωση” των αρτηριών χάρη στο υψηλό περιεχόμενο ινών του. Περιέχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στη μείωση τόσο της αρτηριακής πίεσης όσο και της φλεγμονής. Σε μια μελέτη του 1997, ο λιναρόσπορος μείωσε την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης κατά 46% στα κουνέλια.

Κιμτσί

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2007, το Κιμτσί (μια προβιοτική συνταγή από λάχανο και καυτερές πιπεριές), περιέχει ενώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης σε κουνέλια που τρέφονται με τρόφιμα υψηλά σε χοληστερόλη. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι αυτό υποβαθμίζει τις χημικές ουσίες όπως το εντομοκτόνο chlorpyrifos και τη δισφαινόλη Α.

Σουσάμι

Η τακτική κατανάλωση σουσαμιού βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Medicinal Food, η λιπαρή περιεκτικότητα σε σησαμέλαιο αναστέλλει το σχηματισμό της  αθηροσκλήρωσης, της αύξησης των επιπέδων της χοληστερόλης LDL, και των τριγλυκεριδίων σε ποντίκια.

Χυμός ροδιού

Το ρόδι είναι γεμάτο με πολυκαρβονικό οξύ, το οποίο βοηθά στην απελευθέρωση των αρτηριών φυσικά και στην καταπολέμηση της αθηροσκλήρωσης. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά, όπως το σελήνιο και το μαγνήσιο. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009, η κατανάλωση 240 ml χυμού ροδιού την ημέρα για 18 μήνες επιβράδυνε σημαντικά την πρόοδο της καρωτιδικών αρτηριών.

Άλλες σημαντικές φυσικές θεραπείες για το ”ξεμπλοκάρισμα” των αρτηριών

  • Τρόφιμα: Λάδι καρύδας, σπαράγγια, σπόροι τσία, μπρόκολο, σπόροι τριγωνέλλας, αβοκάντο.
  • Συμπληρώματα διατροφής: Βιταμίνη Β6, φολικό οξύ και αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, εκχύλισμα σπόρου σταφυλιού, εκχύλισμα φλοιού πεύκου και λουτεΐνη.
  • Ασκηση

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το lifebuzz.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

via daddy-cool

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο

Όλες οι Ειδήσεις στο lifebuzz.gr

  • Ακολουθήστε μας στο Google News
  • Ακολουθήστε μας στο Facebook
  • Ακολουθήστε μας στο Twitter
  • Ακολουθήστε μας στο Instagram
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου: JimTaylor@lifebuzz.gr

γιωργος τσουλης, γιωργος τσουλης πατερας

Γιώργος Τσούλης: Έγινε για πρώτη φορά μπαμπάς

γιωργος αγγελοπουλος, γιωργος αγγελοπουλος καρτουν

Γιώργος Αγγελόπουλος: Ο Ντάνος έγινε… καρτούν