Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Βρούτσης για Φουρθιώτη: “Ήρθε στο γραφείο μου με μπράβους και έσπαγε πόρτες”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκαλυπτικός σχετικά με τις κομπίνες που έστηναν επιτήδειοι εργοδότες, δηλώνοντας υπέρογκες μισθολογικές απολαβές στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, προκειμένου να εισπράξουν υπερβολικά ποσά ως κρατική επιδότηση από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ήταν ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα Documento, ο κ. Βρούτσης μίλησε για γνωστό παρουσιαστή που εμπλέκεται στην υπόθεση δήλωσης πλασματικού μισθού προκειμένου να λάβει υψηλή επιδότηση, “φωτογραφίζοντας” τον Μένιο Φουρθιώτη.

Όπως αποκάλυψαν πρόσφατα δημοσιεύματα, επικαλούμενα μαρτυρίες υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, ο Μένιος Φουρθιώτης από 1.000 ευρώ μεικτά που εισέπραττε τον Μάιο του 2020 με σύμβαση εργασίας σε δύο εταιρείες παραγωγής, βρέθηκε ξαφνικά -λίγο πριν από το δεύτερο lockdown και εν μέσω πανδημίας- με αποδοχές της τάξης των 80.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό εξασφάλισε επιδότηση που έφτανε έως και τις 24.000 ευρώ, καθώς το πρόγραμμα επιδοτείται το 60% του μισού μισθού σε περίπτωση μείωσης ωραρίου 50%. Εκτός από τον παρουσιαστή, το ίδιο κόλπο φέρονται να έκαναν και άλλοι συνεργάτες του.

Αμέσως στον ΕΦΚΑ “χτύπησε” το σύστημα και σε μια πρώτη έρευνα που έκαναν στην αρμόδια διεύθυνση, διαπίστωσαν πως το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε δώσει αύξηση στον….εαυτό του εν μία νυκτί, για να αποκομίσει -παρανόμως- υπερβολική επιδότηση από το πρόγραμμα.

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να “παγώσει” τις πληρωμές του προγράμματος για να διερευνήσει όλες τις “ύποπτες” υποθέσεις, ενώ έβαλε και “κόφτη” στις μισθολογικές απολαβές όσων συμμετέχουν, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 6.500 ευρώ το μήνα μεικτά.

Ήρθε στο υπουργείο με μπράβους και κλωτσούσε πόρτες

“Είναι αδύνατον ένας υπουργός Εργασίας να γνωρίζει ποιος πληρώνεται και τι πληρώνεται μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Από ένα λάθος ενός λογιστή ήρθε σε μένα κάποιος που φώναζε -δεν μπορώ να πω ονόματα- με θράσος. Ζητούσε να πληρωθεί τον μήνα που έχασε. Σε αναζήτηση από το λογιστήριο για τον συγκεκριμένο κύριο, διαπίστωσα ότι έπαιρνε μισθούς 60.000 έως 80.000 ευρώ. Τα ίδια χρήματα έπαιρναν και άτομα που ήταν δίπλα του. Αυτό δείχνει σκοπιμότητα, σπουδή για κάτι, να αυξήσει δηλαδή τον μισθό του εικονικά. Βρήκε την τρύπα δηλαδή και πήγε να πάρει τα λεφτά. Πράγμα νόμιμο, όμως ανήθικο. Όταν οι υπάλληλοι το εντόπισαν τρελάθηκαν”, αποκαλύπτει ο κ.Βρούτσης.

“Δεν μπορούσα να το δεχτώ. Όχι ως υπουργός, ως πολίτης. Έπρεπε να αντιδράσω και αντέδρασα. Άλλαξα τον νόμο κι έτσι με το άρθρο 85 του νόμου 4764/2020 έβαλα πλαφόν 6.500 ευρώ κι έτσι κανείς ωφελούμενος του προγράμματος δεν μπορεί να λάβει παραπάνω χρήματα”, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Πηγή

Ακολουθήστε το Lifebuzz.gr στο Google News

Διαβάστε πρώτοι Όλες τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ