Connect with us

News

Τσέρνομπιλ α λα ελληνικά: 72 εργάτες νεκροί από αμίαντο

Jim Taylor

Published

on

Τσέρνομπιλ αλα ελληνικά
Ένα σκάνδαλο που ελάχιστοι γνωρίζουν και που ποτέ δεν πήρε τις διαστάσεις που έπρεπε. Η Ελλάδα είχε το δικό της “Τσέρνομπιλ” και είχε όνομα Ελλενίτ.

Στη Χαλκίδα τη δεκατία του ’60 και του ’70 μεσουρανούσε ένα εργοστάσιο με ταμπέλα Ελλενίτ. Απασχολούσε 250 εργαζομένους και για 29 χρόνια ήταν το κορυφαίο εργοστάσιο παραγωγής αμιαντοτσιμέντου.

Advertisement

Σε όλο τον κόσμο από το 1898 ήξεραν ότι αμίαντος είναι θανατηφόρος για τον άνθρωπο, αλλά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αγνοούσαν ακόμη και τα βασικά. Άλλωστε δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια που υπήρχαν σχολεία κατασκευασμένα με αμίαντο.

Ανυποψίαστοι οι εργάτες έτρωγαν, ξεκουράζοντας πάνω στα σακιά με αμίαντο που παρασκευάζονταν, χωρίς καμία προφύλαξη. Τα πρώτα κρούσματα εργατών με αναπνευστικά προβλήματα έβαλαν πολλούς σε σκέψεις, αλλά η διοίκηση του εργοστασίου αρνιόταν ότι ευθύνεται ο αμίαντος για τα προβλήματα υγείας που παρουσιάστηκαν. Οι πρώτοι θάνατοι δεν άργησαν να έρθουν, ενώ και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να παρουσιάζουν καρκίνο. Η εταιρεία Ελλενίτ όμως, ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι ο αμίαντος ήταν καρκινογόνος.

Εργοστάσιο Ελλενίτ: 72 νεκροί εργάτες από αμίαντοΕργοστάσιο Ελλενίτ: 72 νεκροί εργάτες από αμίαντο
Εργοστάσιο Ελλενίτ: 72 νεκροί εργάτες από αμίαντο

Στις 16 Μαρτίου 1983, η Ενωση Ελλήνων Χημικών διοργανώνει τη «Δίκη του Αμιάντου» με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ (σε αντιστοιχία με τη «δίκη» που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά για το ίδιο θέμα, τον Ιούλιο 1982). O αμίαντος «καταδικάζεται» αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται…

Η επίσημη ανακοίνωση των αρχών μετά από έρευνα είναι 72 νεκροί εργαζομένων, αρκετοί εργάτες παρουσιάσαν αναπηρία σε ποσοστό 95% και μόλις το 1991 το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά, κατεδαφίστηκε και τα μπάζα απομακρύνθηκαν από τη περιοχή, σε μια προσπάθεια να σωθεί το οικοσύστημα.

Στη δικαστικη μάχη που ξεκίνησε, οι εργαζόμενοι βγήκαν κερδισμένοι κερδίζοντας αποζημιώσεις, όχι ικανές όμως να τους δώσουν πίσω όσα έχασαν. Ο εφιάλτης του καρκίνου όμως ακόμη ταλαιπωρεί εργαζόμενους και κατοίκους.

Το κανάλι Up Drones δημιούργησε ένα βίντεο όπου απεικονίζεται από ψηλά η συγκεκριμένη μονάδα που βρίσκεται εκτός λειτουργίας 28 χρόνια τώρα.

https://youtu.be/NiS4iycwEtk

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, οτι, όπου υπάρχει ακόμα κατασκευή με αμίαντο και χρειάζεται να αντικατασταθεί απο ασφαλέστερα υλικά (όπως π.χ. ελλενιτ που έχει χρησιμοποιηθεί σε στέγες σπιτιών), αυτό δεν μπορεί να γίνει από ιδιώτη, καθώς η μόλυνση του περβάλλοντος που θα προκύψει από τη ρίψη του υλικού στα σκουπίδια θα είναι τεράστια. Γι αυτό, η απομάκρυνση είναι επιβεβλημένο να γίνεται από ειδικές εταιρίες διαχείρισης τοξικών αποβλήτων οι οποίες μεταφέρουν με ασφάλεια το υλικό σε ειδικές μονάδες ταφής στη Γερμανία.

Με πληροφορίες από e-daily

]]>

Advertisement

Advertisement

Ακολουθήστε το Lifebuzz.gr στο Google News

Διαβάστε πρώτοι Όλες τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο

Δημοφιλή Τώρα