Connect with us

News

Κορονοϊός: Και Όμως Θα Μπορούσε να Αποφευχθεί

Jim Taylor

Published

on

κορονοϊός,αποφύγη,ΠΟΥ,πανδημία

Επιτροπή ειδικών κατόπιν πολύμηνης έρευνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι κυβερνήσεις είχαν αντιδράσει ταχύτατα.

Κορονοϊός: Και Όμως Θα Μπορούσε να Αποφευχθεί

Όταν τον Δεκέμβριο του 2019 εμφανίστηκε στην Κίνα ένας «μυστηριώδης ιός» κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα εξελισσόταν σε πανδημία.

Η επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών χαρακτήρισε τον κορονοϊό ως το «Τσερνόμπιλ του 21ου αιώνα» κατηγορώντας τον ΠΟΥ και τα κράτη για καθυστερημένη αντίδραση, επιτρέποντας την εξάπλωσή του με καταστρεπτικές συνέπειες σε ζωές και στην παγκόσμια οικονομία.

Στην έκθεσή τους με τίτλο: «Covid-19: Ας είναι η τελευταία πανδημία» (COVID-19: Make it the Last Pandemic) που δημοσιεύθηκε σήμερα (12.05.2021), καταγγέλλουν τις τραγικές παραλείψεις και ζητούν άμεσα αλλαγές στα συστήματα προειδοποίησης και πρόληψης.

«Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», δήλωσε η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, μία από τις συμπροέδρους της επιτροπής των ειδικών.

Πάντως η έκθεση των ειδικών δεν θεωρεί ότι υπάρχει μόνο ένας ένοχος για την εξέλιξη της πανδημίας. Αντίθετα, οφείλεται σε χιλιάδες αποτυχίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις στην προετοιμασία και την αντίδραση απέναντι στην πανδημία», υπογράμμισε η Σίρλιφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ειδικότερα, η έκθεση των ειδικών αναφέρει: «είναι ξεκάθαρο ότι ο συνδυασμός κακών στρατηγικών επιλογών, της έλλειψης επιθυμίας να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και ενός συστήματος από το οποίο έλειπε ο συντονισμός δημιούργησαν ένα τοξικό κοκτέιλ το οποίο επέτρεψε στην πανδημία να μετατραπεί σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση».

Η επιτροπή διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγέσους βάσει απόφασης τον Μάιο του 2020 από τις χώρες μέλη και αποτελείται από 13 ειδικούς. Αυτοί παρακολουθούν εδώ και οκτώ μήνες την εξάπλωση της πανδημίας και τα μέτρα που έλαβε τόσο ΠΟΥ όσο και οι χώρες για να την αντιμετωπίσουν.

Από την στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση ο ΠΟΥ επικρίθηκε σφοδρά για τον τρόπο διαχείρισης και κυρίως για την καθυστερημένη σύστασή του στη χρήση μάσκας. Οι ΗΠΑ κατηγορήσαν τον Οργανισμό ότι ήταν ιδιαίτερα επιεικής απέναντι στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός, και ότι καθυστέρησε να κηρύξει παγκόσμια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης. Από την πλευρά της η Κίνα επικρίθηκε έντονα επειδή προσπάθησε να συγκαλύψει την επιδημία.

«Σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι υπήρξαν ξεκάθαρες καθυστερήσεις στην Κίνα, αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις παντού», σχολίασε η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και συμπρόεδρος της επιτροπής.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος μεταξύ του εντοπισμού μιας επιδημίας πνευμονίας άγνωστου προελεύσεως το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου του 2019 και την κήρυξη στις 30 Ιανουαρίου από τον ΠΟΥ κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο ΠΟΥ θα έπρεπε να έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 22 Ιανουαρίου μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεων. «Όμως και πάλι τα πράγματα δεν θα είχαν αλλάξει πολύ λόγω “της αδράνειας τόσων χωρών», παραδέχθηκε η Κλαρκ.

Μόνο στις 11 Μαρτίου 2020 όταν ο Τέντρος χαρακτήρισε την κατάσταση πανδημία, οι χώρες αντελήφθησαν το μέγεθος του κινδύνου.

πηγή φωτό

Advertisement
Advertisement

Ακολουθήστε το Lifebuzz.gr στο Google News

Διαβάστε πρώτοι Όλες τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο

Δημοφιλή Τώρα