Connect with us

News

Δείτε τη σωστή διαχείριση για κρέας, πουλερικά και ψάρια

Jim Taylor

Published

on

σωστή διαχείριση κρέας
Πολλοί τύποι βακτηρίων μπορούν να αναπτυχθούν σε ζωικά προϊόντα, οπότε είναι σημαντικό να χειρίζεστε και να αποθηκεύετε με ασφάλεια όλα τα είδη κρέατος. Ωστόσο, οι διαφορετικοί κανόνες για το χειρισμό διαφόρων τύπων κρέατος μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Μπορεί να είναι απολύτως ασφαλές να τρώτε λίγο κρέας την εβδομάδα αφού το μαγειρέψετε ή να το παγώσετε για αργότερα. Άλλοι τύποι θα πρέπει να πεταχτούν μετά από λίγες μέρες.

Τα θέματα ασφάλειας σχετίζονται με όσα μπορείτε να φάτε. Μια υγιεινή κουζίνα εξαρτάται από τις γνώσεις σας σχετικά με τις πρακτικές ασφαλούς μαγειρέματος και αποθήκευσης.

Πώς να διαλέξετε κρέας

Ποτέ μην αγοράζετε κρέας που έχει περάσει από την ημερομηνία λήξης ή πώλησης. Επίσης, αγοράστε τα κρέατα στο τέλος των αγορών σας για να μη μείνει πολύ ώρα εκτός ψυγείου.
Ακολουθήστε αυτές τις συγκεκριμένες οδηγίες όταν επιλέγετε ορισμένα κρέατα:

Advertisement

     Αποφύγετε το βόειο κρέας ή το χοιρινό που είναι σκούρο καφέ ή αποχρωματισμένο, έχει ισχυρή οσμή ή το νιώθετε σκληρό ή γλοιώδες.

     Αποφύγετε τα πουλερικά που φαίνονται ξεθωριασμένα, έχουν ισχυρή οσμή ή τα νιώθετε σκληρά ή γλοιώδη.

     Αποφύγετε οποιοδήποτε ψάρι που έχει ξεθωριάσει ή έχει αποχρωματιστεί, έχει γλιστερή σάρκα και μυρίζει έντονα ψαρίλα ή αμμωνία.

     Αποφύγετε τυχόν κρέας που έχει υποστεί ζημιά ή φθορά η συσκευασία του, καθώς πιθανότατα έχει εκτεθεί στον αέρα και τα επιβλαβή βακτήρια.

Μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά κρέας, ψάρια και πουλερικά
Μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά κρέας, ψάρια και πουλερικά

Πώς να διαχειριστείτε το κρέας

Πλένετε συχνά τα χέρια σας κατά την προετοιμασία οποιουδήποτε τύπου κρέατος, ψαριού ή πουλερικών. Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα ανάμεσα στα χέρια και το κρέας. Πλύνετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά το χειρισμό του κρέατος, είτε είναι ωμό είτε μαγειρεμένο.

Επειδή τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα, προετοιμάστε το κρέας σε μια επιφάνεια που είναι ξεχωριστή από όλα τα άλλα μαγειρικά υλικά. Κρατήστε τα λαχανικά και τα άλλα συστατικά μακριά από το κρέας, ειδικά αν δεν τα μαγειρεύετε μαζί στην ίδια κατσαρόλα.
Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστές σανίδες κοπής, καθαρίστε όλα τα μαγειρικά σκεύη αφού αγγίξετε ωμό κρέας και χρησιμοποιήστε διαφορετικά σκεύη για να σερβίρετε φαγητό αφού το ετοιμάσετε.

Πώς να αποθηκεύσετε το κρέας

Ακατέργαστο, ωμό κρέας διαρκεί γενικά με ασφάλεια για περίπου τρεις ημέρες στο ψυγείο. Αν σκοπεύετε να διατηρήσετε περισσότερο το κρέας, το πάγωμα είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. Σφραγίστε το κρέας σε μια αεροστεγή συσκευασία πριν την κατάψυξη. Στη συνέχεια, μπορεί συνήθως να καταψυχθεί για  αρκετούς μήνες.

Ο χρόνος ασφαλούς κατάψυξης και ψύξης εξαρτάται επίσης από τη θερμοκρασία αποθήκευσης. Κρατήστε τον καταψύκτη σας όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους  -17,8 ° C. Αυτό βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών και τη διατήρηση φρέσκων τροφίμων Κρατήστε το ψυγείο σας στους περίπου 1,1 ° C, για να παρατείνετε αποτελεσματικά τη διάρκεια ζωής των τροφίμων.

Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για μαγείρεμα

Η θερμοκρασία ψησίματος επηρεάζει τόσο τη γεύση όσο και την ασφάλεια του φαγητού.

Το λίγο ή μέτρια ψημένο ή καλά ψημένο αναφέρεται στη θερμοκρασία στο κέντρο του κρέατος, η οποία ελέγχεται καλύτερα με τη χρήση θερμόμετρου κρέατος. Αυτά μπορούν να βρεθούν στα καταστήματα κουζίνας και στα περισσότερα καταστήματα τροφίμων. Οι τυπικές θερμοκρασίες μαγειρέματος είναι:

    λίγο ψημένο: 48,9-51,7 ° C
    μέτρια ψημένο: 60-62,8 ° C
    καλά ψημένο: 73,9 ° C ή υψηλότερη

Από την άποψη της ασφάλειας, οι υψηλότερες θερμοκρασίες στο κέντρο του κρέατος είναι ασφαλέστερες. Ωστόσο, οι ασφαλείς θερμοκρασίες μαγειρέματος ποικίλλουν για διαφορετικούς τύπους κρέατος.

Οι ασφαλείς θερμοκρασίες μαγειρέματος για διαφορετικά κρέατα είναι:

Πουλερικά: 73,9 ° C για ολόκληρα ή αλεσμένα πουλερικά. Τα πουλερικά δεν πρέπει ποτέ να καταναλωθούν λίγο ψημένα. Τα ωμά πουλερικά μπορούν να μεταδώσουν σαλμονέλα και άλλες ασθένειες. Πρέπει πάντα να μαγειρεύονται καλά.

Αλεσμένα κρέατα: 71,1 ° C  για αλεσμένα κρέατα όπως το βόειο κρέας, το χοιρινό και το αρνί. Ενώ ολόκληρα κομμάτια κρέατος έχουν συνήθως τα περισσότερα βακτήρια στις επιφάνειές τους, τα αλεσμένα κρέατα μπορεί να έχουν μικτά βακτήρια σε όλη τους την έκταση. Επομένως, πρέπει να μαγειρευτούν σε υψηλότερη θερμοκρασία από ολόκληρες κομμάτια κρέατος

Ολόκληρα κομμάτια κρέατος:  62,8 ° C και το κρέας πρέπει να αφήνεται να ξεκουραστεί για τουλάχιστον τρία λεπτά πριν το φάτε. Ο χρόνος ανάπαυσης δίνει στη θερμότητα περισσότερο χρόνο για να σκοτώσει οποιοδήποτε βακτήριο.

    Το χοιρινό πρέπει πάντα να μαγειρεύεται τουλάχιστον στο υψηλό τέλος του μέσου, επειδή μπορεί να μεταφέρει δυνητικά επικίνδυνα σκουλήκια και παράσιτα.
    Το βόειο κρέας έχει ευρύτερο φάσμα ασφάλειας, αλλά οι λάτρεις του σπάνιου κρέατος είναι ασφαλέστερο να κολλήσουν σε μπριζόλες, ψητά και μπριζόλες.

Τα ψάρια Fin: 145 ° F (62.8 ° C) ή έως ότου η σάρκα είναι αδιαφανής και διαχωρίζεται εύκολα.

]]>

Advertisement

Advertisement

Ακολουθήστε το Lifebuzz.gr στο Google News

Διαβάστε πρώτοι Όλες τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δημοφιλή Τώρα