in ,

Τα 10 καλύτερα ρολόγια σε πύργους που αξίζει να επισκεφτείς

Από τη Βενετία μέχρι τη Σαουδική Αραβία, αυτά τα ρολόγια σε πύργους αξίζει να τα επισκεφτείς.

Πολύ πριν αρχίσουμε να κοιτάζουμε συνεχώς τα τηλέφωνά μας ή τα ρολόγια στους καρπούς μας, τα ρολόγια σε πύργους ήταν ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε το χρόνο. Τα μηχανικά ρολόγια εφευρέθηκαν τον 13ο αιώνα, αλλά ακόμα και πριν οι πολιτισμοί είχαν βρει έναν τρόπο να συγχωνεύσουν τη χρονομέτρηση και την αρχιτεκτονική με τους οβελίσκους και τα ηλιακά ρολόγια. Σήμερα οι πύργοι ρολογιών παραμένουν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα στον κόσμο και σε μερικές περιπτώσεις, όπως ο Πύργος της Ελισάβετ (γνωστός ως Big Ben), είναι σύμβολα των πόλεων τους. Από ένα ρολόι του 15ου αιώνα στη Βενετία σε ένα ρολόι πύργου στη Σαουδική Αραβία, αξίζει να επισκεφτείτε καθέναν από αυτούς τους 10 πύργους ρολογιού.

Big Ben, Λονδίνο, Αγγλία

Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Λονδίνου είναι ο πύργος ρολογιού στο παλάτι του Westminster, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1859. Ο πύργος αναφέρεται συχνά ως Big Ben. Ο πύργος μετονομάστηκε σε Elizabeth Tower το 2012 προς τιμήν της 60χρονης βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ένα έργο αποκατάστασης άρχισε το 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021.

Deira Clock Tower, Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

via

Το Deira Clocktower βρίσκεται στην πύλη της γέφυρας Maktoum στην περιοχή Deira του Ντουμπάι. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ziki Homsi, ο πύργος χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 για να γιορτάσει τις πρώτες εξαγωγές πετρελαίου της χώρας. Ο πύργος ανοικοδομήθηκε χρησιμοποιώντας σκυρόδεμα το 1989, επειδή οι αρχικές ενισχύσεις χάλυβα είχαν διαβρωθεί. Τα πρόσωπα του ρολογιού αντικαταστάθηκαν το 2008 και ο πύργος διαθέτει ρολόγια Omega με συστήματα GPS που εξαλείφουν την ανάγκη για χειροκίνητες αλλαγές.

Rajabai Clock Tower, Βομβάη, Ινδία

via

Βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη Fort του Πανεπιστημίου της Βομβάης, ο πύργος ρολογιού Rajabai σχεδιάστηκε από τον βρετανό αρχιτέκτονα Sir Gilbert Scott, ο οποίος εμπνεύστηκε από τον πύργο της Ελισάβετ. Ο βενετσιάνικος γοτθικός σχεδιασμός ολοκληρώθηκε το 1878 και διαθέτει τέσσερις τύπους πέτρινων βιτρώ, παράθυρα από βιτρό και ασβεστολιθικά γλυπτά. Μια διετής αποκατάσταση, η πρώτη στην ιστορία του πύργου 280 ποδών, ολοκληρώθηκε το 2015.

St. Mark’s Clock Tower, Βενετία, Ιταλία

via

Το 1493, το Torre dell’Orologio ή ο Πύργος Ρολόι του Αγίου Μάρκου εγκαθιστάται στη διάσημη πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας. Ο Zuan Carlo Rainieri σχεδίασε το αστρονομικό ρολόι, το οποίο δείχνει το χρόνο καθώς και τα σημάδια του ζωδιακού κύκλου και τις φάσεις της σελήνης. Ο πύργος ολοκληρώνεται με δύο χάλκινες φιγούρες που χτυπάνε ένα κουδούνι την ώρα. Ο πύργος του ρολογιού έχει υποστεί αρκετές αποκαταστάσεις κατά τη διάρκεια των ετών, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ανακαινίσεων που ξεκίνησαν το 1752, το 1857 και το 1996.

Zimmer Tower, Λίερ, Βέλγιο

via

Ο πύργος Zimmer στο Lier χτίστηκε αρχικά στις αρχές του 15ου αιώνα ως μέρος των οχυρώσεων της πόλης. Το 1930, για να γιορτάσει την 100ή επέτειο της ανεξαρτησίας του Βελγίου, ο ωρολογοποιός , Louis Zimmer, παρουσίασε στην πόλη το ρολόι Centenary ή Jubilee, το οποίο έχει 12 καντράν γύρω από ένα κεντρικό ρολόι. Οι πίνακες εμφανίζουν μια ποικιλία πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των φάσεων της σελήνης, των σημείων του ζωδιακού κύκλου, των εποχών και του μετονικού κύκλου. Ο πύργος έγινε κρατικό μνημείο το 1980.

New Town Hall Clock Tower, Μόναχο, Γερμανία

via

Ένας πύργος 260 ποδιών στο Νέο Δημαρχείο της γοτθικής αναγέννησης στο Μόναχο της Γερμανίας φιλοξενεί το Rathaus Glockenspiel, το οποίο περιλαμβάνει 43 καμπάνες και 32 φιγούρες. Κάθε μέρα οι αριθμοί στο πάνω τμήμα αναφέρουν την ιστορία του γάμου του δούκα Wilhelm V τον 16ο αιώνα, ενώ στο κάτω τμήμα υπάρχουν κομοδοχεία που εκτελούν χορό Schäfflertanz ή coopers. Το ρολόι χτίστηκε το 1908 και η πρόσοψη και οι καμπάνες επισκευάστηκαν το 2006-07 για τα 850α γενέθλια της πόλης το 2008.

Makkah Royal Clock Tower, Μέκκα, Σαουδική Αραβία

via

Μέρος του συγκροτήματος Abraj Al-Bait στη Μέκκα, ο πύργος ρολογιών Makkah Royal διαθέτει τα μεγαλύτερα ρολόγια στον κόσμο. Ο πύργος 1.972 ποδών ολοκληρώθηκε το 2012 και είναι το τρίτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Το ρολόι διαθέτει καταστρώματα παρατήρησης κάτω από τα πρόσωπα των ωρολογίων με διάμετρο 141 ποδιών και ολοκληρώνεται με οκτώ ορόφους που περιλαμβάνει επιστημονικό κέντρο, κατάστρωμα παρατήρησης και κέντρο προσευχής. Πέντε φορές την ημέρα, το ρολόι εκπέμπει μια κλήση λατρείας χρησιμοποιώντας 21.000 πράσινα και λευκά φώτα LED και ηχεία που ακούγονται από απόσταση άνω των τεσσάρων χιλιομέτρων.

Messina Bell Tower and Astronomical Clock, Μεσίνα, Ιταλία

via

Ο πύργος του ρολογιού στον καθεδρικό ναό της Μεσσήνης στη Σικελία σχεδιάστηκε από την εταιρεία Ungerer του Στρασβούργου και ολοκληρώθηκε το 1933. Το αστρονομικό ρολόι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, διαθέτει επιχρυσωμένες χάλκινες φιγούρες που αναπαράγουν γεγονότα από την ιστορία της πόλης κάθε μέρα το μεσημέρι . Ο πύργος του ρολογιού δείχνει επίσης τη φάση της σελήνης, ένα διαρκή ημερολόγιο και τις περιστροφές του ηλιακού συστήματος.

Bromo Seltzer Arts Tower, Βαλτιμόρη, Μέριλαντ

via

Αρχικά γνωστός ως Πύργος Emerson, ο πύργος τέχνης Bromo Seltzer στη Βαλτιμόρη σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Joseph Evans Sperry και ολοκληρώθηκε το 1911. Ο πύργος των 15 ορόφων, ο οποίος χτίστηκε για τον εφευρέτη του Bromo Seltzer, ήταν εμπνευσμένος από το Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας . Αντί για αριθμούς, η επιφάνεια ρολογιού εμφανίζει τα γράμματα BROMO-SELTZER. Ο πύργος φιλοξενεί πλέον χώρους στούντιο για καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Peace Tower, Οτάβα, Καναδάς

via

Ο Πύργος της Ειρήνης είναι το κεντρικό τμήμα του κεντρικού μπλοκ στο Hill Hill της Οτάβα. Ο πύργος, που σχεδιάστηκε από τον Jean Omer Marchand και τον John A. Pearson, και το 53-κουδουνάκι του, εγκαινιάστηκε το 1927 προς τιμήν των Καναδών που έχασαν τη ζωή τους στον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αρχικό ρολόι του πύργου ήταν δώρο από το Ηνωμένο Βασίλειο την 60ή επέτειο της Καναδικής Συνομοσπονδίας. Το κύριο ρολόι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, έτσι ένας κυβερνητικός υπάλληλος πρέπει να το σταματήσει για μια ώρα στο τέλος της θερινής ώρας κάθε χρόνο.

Advertisement

Ακολουθήστε το Lifebuzz.gr στο Google News

Διαβάστε πρώτοι Όλες τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο

Μαίρη Φρέση

Written by Μαίρη Φρέση

Είμαι η Μαίρη, ανήσυχο πνεύμα, πάντα ψάχνω να βρω ό,τι πιο νέο κυκλοφορεί. Έχω σπουδάσει Φιλολογία και Marketing και αρθρογραφώ επαγγελματικά σε ηλεκτρονικά περιοδικά και blogs. Μπορείς να με βρεις στο [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Θύελλα αντιδράσεων με την ανάρτηση του Sin Boy για τον Παντελίδη

30χρονος δότης οργάνων χάρισε ζωή σε 8 ανθρώπους