in ,

Τι είναι το ΡΕΪΚΙ και τι μπορεί-αλλά και δεν μπορεί- να κάνει για την ΥΓΕΙΑ σου

Τι είναι το ΡΕΪΚΙ και τι μπορεί-αλλά και δεν μπορεί- να κάνει για την ΥΓΕΙΑ σου
Τι είναι το ΡΕΪΚΙ και τι μπορεί-αλλά και δεν μπορεί- να κάνει για την ΥΓΕΙΑ σου

Εάν θεωρείτε τον εαυτό σας ενημερωμένο για όσα αφορούν την ενέργεια και την υγεία, πιθανότατα έχετε ακούσει για το Ρέικι (προφέρεται Ray-key). Ή ίσως έχετε ήδη δοκιμάσει αυτήν την πρακτική θεραπείας ενέργειας. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι το έχουν κάνει – μια μελέτη του 2008 από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας έδειξε ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως το δοκίμασαν τουλάχιστον μία φορά.

Η πρακτική επικεντρώνεται στην ενεργειακή ισορροπία σας και χρησιμοποιείται για να σας βοηθήσει ενδεχομένως σε όλα, από σωματικό πόνο έως ψυχικό στρες. Είναι μέρος της εναλλακτικής και συμπληρωματικής ιατρικής, η οποία σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργιο. Γιαπωνέζοι και Κινέζοι ιατροί χρησιμοποιούν ενεργειακές θεραπευτικές πρακτικές για εκατοντάδες χρόνια. Και ένας τρόπος που έχει αναδυθεί στη Δύση είναι με τη δημοτικότητα του Ρέικι.

Από πού προέρχεται το Ρέικι;

Η πρακτική του Ρέικι χρονολογείται από τις αρχές του 1900 στην Ιαπωνία. Ο Matiji Kawakami δημιούργησε έναν τύπο ενεργειακής επούλωσης το 1914 που ονομάζεται Reiki Ryoh και δημοσίευσε αρκετά βιβλία για αυτό. (Αν και άλλοι άνθρωποι ασκούσαν επίσης τη δική τους μορφή του Ρέικι εκείνη την εποχή.) Το 1922, ο Ουσούι Σενσέι ανέπτυξε ένα άλλο στυλ της πρακτικής, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Ρέικι, το οποίο έθεσε τα θεμέλια για αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως Ρέικι – αν και υπάρχουν ακόμα πολλές μέθοδοι θεραπείας του Ρέικι που είναι διαθέσιμες.

Το όνομα Reiki χωρίζεται σε «rei», μια ιαπωνική λέξη για την παγκόσμια ζωή και «ki», που σημαίνει ενέργεια, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Επαγγελματιών Reiki (IARP). Περιλαμβάνει απαλή αφή: ο ασκούμενος του Ρέικι τοποθετεί τα χέρια του ακριβώς πάνω ή πάνω στο ντυμένο σώμα ενός ατόμου και χρησιμοποιεί μια σειρά τοποθετήσεων χεριών για να προωθήσει ένα αίσθημα ευεξίας.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και εξασκούν τακτικά το Ρέικι στην Ανατολή και έχουν για περισσότερο από έναν αιώνα. Ωστόσο, τα οφέλη για την υγεία του Reiki μελετώνται ακόμη. Να τι πρέπει να γνωρίζετε προτού εγγραφείτε σε μια συνεδρία με πιστοποιημένο θεραπευτή.

 Η τεχνική του Ρέικι έχει να κάνει με τις κινήσεις των χεριών βελτιώνοντας την ενέργεια του σώματος
Η τεχνική του Ρέικι έχει να κάνει με τις κινήσεις των χεριών βελτιώνοντας την ενέργεια του σώματος

Μια έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Complementary Therapies in Clinical Practice, έδειξε ότι το Ρέικι μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Η έρευνα περιλάμβανε τέσσερις τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές που μαζί είχαν 104 άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με Ρέικι και 108 ασθενείς ελέγχου και βρήκαν όφελος για τη μείωση του πόνου.

Μια έκθεση του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Cochrane Systematic Reviews εξέτασε τρεις τυχαιοποιημένες μελέτες του Ρέικι για τη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης ή και των δύο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν είχε σαφή οφέλη, αλλά και χωρίς επιβλαβείς επιπτώσεις, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν «επαρκή στοιχεία» για να καθοριστεί εάν το Ρέικι ήταν χρήσιμο για άτομα άνω των 16 ετών με αυτές τις καταστάσεις. Ωστόσο, ο συνδυασμός του Ρέικι με την παραδοσιακή συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 στο Journal of Creativity in Mental Health.

Τι συμβαίνει σε μια συνεδρία Ρέικι

Στη βάση του, το Ρέικι είναι μια ενεργειακή τεχνική επούλωσης, η οποία συχνά περιλαμβάνει θεραπεία αφής. «Το Ρέικι έχει να κάνει με τη χρήση της προσοχής και της πρόθεσης», λέει ένας θεραπευτής. Με απλά λόγια, θα ξαπλώσετε σε ένα τραπέζι και ο θεραπευτής θα τοποθετήσει τα χέρια του στο σώμα σας ή ακριβώς πάνω σας σε μια προσπάθεια να κατευθύνετε την ενέργειά σας προς θεραπεία. «Ο ασκούμενος του Ρέικι μπορεί να απεικονίσει ή να σχεδιάσει σύμβολα στον αέρα στην αρχή μιας συνεδρίασης – αυτό που έχει σημασία είναι η ικανότητα εστίασης της προσοχής κάποιου με σκοπό να επιτρέψει τη ροή της ενέργειας». «Ο επαγγελματίας μπορεί να καθοδηγήσει τον πελάτη να αναπνέει βαθύτερα ή να φανταστεί ότι περιβάλλεται από φως. Και πάλι, όλα αυτά βοηθούν στην ενίσχυση της πρόθεσης και στην εστίαση της προσοχής. “

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, θα πρέπει να αισθανθείτε μια βαθιά χαλάρωση, καθώς το Ρέικι έχει σκοπό να ξεκινήσει την απόκριση χαλάρωσης, λέει. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορούν ακόμη να έχουν πρόσβαση σε βαθιά συναισθήματα, αναμνήσεις ή ιδέες για την προώθηση της προσωπικής θεραπείας.

Φωτό

Επίσης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και αποθηκεύστε με το Αστεράκι για να μην χάνετε τα άρθρα μας!

Written by Thalia P.

Μερικές φορές αυτό που βλέπουμε δεν είναι αυτό που βλέπουν οι άλλοι. Μπορεί να πει πολλά για το ποιοι είμαστε, τι ψάχνουμε και τι χρειαζόμαστε. Υπάρχουν μερικά κουΐζ που μας εξηγούν το πραγματικό νόημα

Κουΐζ: Το ζώο που βλέπετε πρώτο στην φωτογραφία, αποκαλύπτει κάτι για την προσωπικότητά σας

Αφού ανακοίνωσε την επανέναρξή της στις 11 Μαΐου, τα εισιτήρια για τις πρώτες διαθέσιμες ημερομηνίες της Disneyland στη Σανγκάη εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά την Παρασκευή.

Σανγκάη: Ανοίγει η Disneyland και τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε 3 λεπτά!