Οι πολλές ώρες ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, λέει νέα έρευνα

Οι άνθρωποι που κοιμούνται περισσότερο από εννέα ώρες τη νύχτα ή κοιμούνται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η κινεζική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, εξέτασε τις συνήθειες ύπνου 31.750 υγιών ενηλίκων, με μέσο όρο ηλικίας 61.7 ετών, σε μια περίοδο 6 ετών.

Εκείνοι που δήλωσαν ότι είχαν κοιμηθεί εννέα ή περισσότερες ώρες τη νύχτα ήταν 23% πιθανότερο να πάθουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο από τους ανθρώπους που κοιμούνταν οκτώ ή λιγότερες ώρες.

Όσοι δε κοιμόντουσαν για περισσότερο από 90 λεπτά την ημέρα, ήταν 25% πιθανότερο να υποστούν αργότερα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο από ό, τι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν το μεσημέρι για λιγότερο από μισή ώρα.

Οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν και τη νύχτα πολύ αλλά και ενδιάμεσα στην ημέρα είχαν 85% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αργότερα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο από ό, τι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο.

Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου
Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι άνθρωποι, δε, που δήλωσαν ότι δεν κοιμόντουσαν καλά και είχαν διαταραχές ύπνου έχουν 29% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο ερευνητής Xiaomin Zhang, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Huazhong στο Wuhan της Κίνας, δήλωσε: “Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς ο πολύς ύπνος μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί που κοιμούνται περισσότερο έχουν δυσμενείς μεταβολές στα επίπεδα χοληστερόλης τους και αυξημένο λίπος στην περιφέρεια, και οι δύο είναι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και αποθηκεύστε με το Αστεράκι για να μην χάνετε τα άρθρα μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *