Ημερομηνίες λήξης τροφίμων: τι πετάμε, τι κρατάμε

Τι σημαίνουν πραγματικά οι ημερομηνίες λήξης; Αν ένα τρόφιμο λήξει, μπορεί να καταναλωθεί για κάποιες μέρες;

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι με το πέρας της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης, τα φαγητά που αγοράζουμε πρέπει αμέσως να πεταχτούν στα σκουπίδια. Όπως, όμως, μας ενημερώνουν οι ειδικοί, αυτή η ημερομηνία δεν είναι ακριβώς αυτό που νομίζουμε.

Στην πραγματικότητα,  αυτή η ετικέτα που λέει “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…” δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια του τροφίμου, αλλά με την ποιότητα και την γεύση του. Δηλαδή, κάποια τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν και μετά την ημερομηνία λήξης χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας.

Πιο αναλυτικά:

Γάλα: Τις περισσότερες φορές, μπορούμε να το καταναλώσουμε μέχρι και 3-5 ημέρες αργότερα.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ημερομηνία λήξεως του γάλακτος
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ημερομηνία λήξεως του γάλακτος

Αυγά: Αντέχουν 3-5 εβδομάδες στο ψυγείο.

Πουλερικά και θαλασσινά: Πρέπει να τα μαγειρέψετε ή να τα καταψύξετε μέσα σε μία ή δύο μέρες αφού τα αγοράσετε.

Μοσχάρι και χοιρινό: Μαγειρέψτε ή καταψύξτε μέσα σε τρεις με πέντε ημέρες.

Φαγητά σε κονσέρβα: Οι τροφές που είναι όξινες – όπως ο χυμός ντομάτας – μπορούν να αντέξουν για 18 μήνες, ή και παραπάνω. Άλλες τροφές, με χαμηλή οξύτητα, όπως τα πράσινα φασόλια, μπορεί να αντέξουν μέχρι και 5 χρόνια κλειστά

Έτοιμες σαλάτεςκαι λαχανικά: Όπως είναι λογικό, δεν λήγουν μέσα σε δυο μέρες. Οποιοδήποτε λαχανικό δεν έχει σαπίσει, μπορεί να φαγωθεί.

Ζυμαρικά: Η ετικέτα τους δείχνει ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Στην πραγματικότητα είναι ακόμη περισσότεροι μήνες, μπορεί και χρόνος ίσως.

Γιαούρτι: Μπορεί να καταναλωθεί μία εβδομάδα μετά την ημερομηνία λήξης. 

Επίσης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και αποθηκεύστε με το Αστεράκι για να μην χάνετε τα άρθρα μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *