in

Όλη η αλήθεια για την Ασπαρτάμη και τον Καρκίνο – Οι ειδικοί αποφασίζουν

ασπαρταμη, ασπαρταμη καρκινος
Όλη η αλήθεια για την Ασπαρτάμη και τον Καρκίνο - Οι ειδικοί αποφασίζουν

Παρά την πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη, το οποίο χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά διαίτης, ως υποκατάστατο ζάχαρης και σε άλλα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη, είναι “πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο”, οι ειδικοί λένε ότι αν καταναλώνετε ασπαρτάμη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – τουλάχιστον όχι ακόμα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ ζητά στην πραγματικότητα περισσότερη έρευνα για το πρόσθετο, σύμφωνα με την Marjorie McCullough, ScD, ανώτερη επιστημονική διευθύντρια επιδημιολογικής έρευνας στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

“Δεν γνωρίζουμε αρκετά για την πιθανή σχέση μεταξύ ασπαρτάμης και καρκίνου, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι κάτι συμβαίνει”, λέει ο Δρ McCullough.

Παρά το νέο χαρακτηρισμό της IARC, η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων FAO-WHO για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA), η οποία καθορίζει τις ασφαλείς δόσεις των πρόσθετων τροφίμων, δεν άλλαξε τη σύστασή της για την ημερήσια πρόσληψη ασπαρτάμης. Η JECFA εξακολουθεί να λέει ότι η κατανάλωση 40 χιλιοστογραμμαρίων ασπαρτάμης ανά 1 κιλό σωματικού βάρους (περίπου 2,2 κιλά) ημερησίως είναι αποδεκτή, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Δεδομένου ότι ένα κουτάκι κόκα-κόλα διαίτης περιέχει περίπου 200 χιλιοστόγραμμα ασπαρτάμης, ένας ενήλικας που ζυγίζει περίπου 150 κιλά θα πρέπει να πίνει περισσότερα από 14 κουτάκια την ημέρα για να υπερβεί το συνιστώμενο όριο, υποθέτοντας ότι δεν καταναλώνει άλλες πηγές ασπαρτάμης εκείνη την ημέρα.

Τι είναι η ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται για τη γλυκανση αρτοσκευασμάτων, αναψυκτικών, γλυκών, κονσερβοποιημένων τροφίμων και πολλών άλλων τροφίμων και ποτών – ακόμη και ορισμένων οδοντόκρεμων και φαρμάκων. Στην πραγματικότητα, εάν ένα προϊόν φέρει την ένδειξη “χωρίς ζάχαρη” ή “χωρίς προσθήκη ζάχαρης”, πιθανότατα περιέχει ασπαρτάμη ή άλλο τεχνητό γλυκαντικό όπως η σακχαρίνη ή η σουκραλόζη.

Υγεία: Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ

Επειδή αυτές οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι πολύ πιο γλυκές από τη ζάχαρη, δεν χρειάζεται τόση ποσότητα για να ικανοποιηθεί η επιθυμία για γλυκό, και αυτό είναι χρήσιμο για τα άτομα με διαβήτη και άλλα που πρέπει να προσέχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Μπορεί η ασπαρτάμη να προκαλέσει καρκίνο;

Παρόλο που η ασπαρτάμη κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες, οι ρυθμιστικοί φορείς εξακολουθούν να αναλύουν τεράστιο όγκο δεδομένων σχετικά με το αν η ασπαρτάμη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Η IARC, η οποία εξέτασε περισσότερα από 1.300 έγγραφα σχετικά με τη συσχέτιση ασπαρτάμης και καρκίνου, κατηγοριοποιεί τον κίνδυνο καρκίνου με βάση τον βαθμό βεβαιότητας: Η ομάδα 1 αφορά ουσίες που συνδέονται με μεγαλύτερη βεβαιότητα με τον καρκίνο, όπως ο καπνός του τσιγάρου. Η ομάδα 2Α περιλαμβάνει ουσίες που πιθανότατα συνδέονται με τον καρκίνο, όπως το κόκκινο κρέας. Η ομάδα 2Β, στην οποία υπάγεται τώρα η ασπαρτάμη, αφορά προϊόντα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν καρκίνο, αλλά χωρίς να υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να είναι πειστικά.

Πιθανές παρενέργειες της ασπαρτάμης

Εκτός από τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, η ασπαρτάμη έχει κάποιες πιθανές αρνητικές παρενέργειες, όπως φούσκωμα και διάρροια. Μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε το 2021 στο Nutrients δείχνει ότι η ασπαρτάμη έχει συνδεθεί με καταστάσεις όπως διαταραχές της διάθεσης, κατάθλιψη, αλλεργικές αντιδράσεις, παχυσαρκία και πρόωρη εμμηνόρροια σε νεαρά κορίτσια.

Η ασπαρτάμη και άλλα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να κάνουν τον οργανισμό να επιθυμεί ακόμη περισσότερα γλυκά, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης. Και δεν θέλετε να υπερκαταναλώνετε τη ζάχαρη, επειδή αυτή συνοδεύεται από τους δικούς της άμεσους και έμμεσους κινδύνους για την υγεία.

Φωτό

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο

Όλες οι Ειδήσεις στο lifebuzz.gr

  • Ακολουθήστε μας στο Google News
  • Ακολουθήστε μας στο Facebook
  • Ακολουθήστε μας στο Twitter
  • Ακολουθήστε μας στο Instagram
ΜΑΙΡΗ ΦΡΕΣΗ

Written by ΜΑΙΡΗ ΦΡΕΣΗ

Είμαι η Μαίρη, ανήσυχο πνεύμα, πάντα ψάχνω να βρω ό,τι πιο νέο κυκλοφορεί. Έχω σπουδάσει Φιλολογία και Marketing και αρθρογραφώ επαγγελματικά σε ηλεκτρονικά περιοδικά και blogs. Μπορείς να με βρεις στο maryf@lifebuzz.gr

Καουμπόηδες στο Βουλεβάρδο, κροκόδειλοι στη Ρόδο, το λυμένο ζωνάρι του Elon. Ψηθήκατεεε;

Καουμπόηδες στο Βουλεβάρδο, κροκόδειλοι στη Ρόδο, το λυμένο ζωνάρι του Elon. Ψηθήκατεεε;

ρυτιδες, ρυτιδες θεραπεια

Έχετε ρυτίδες; Εξαφανίστε τις μια και καλή απλά και ανώδυνα!