in

ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΤΩΜΑ: Έχει θαμπώσει; Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να το κάνετε σαν καινούργιο

Αν νομίζετε ότι τα ξύλινα πατώματα είναι ευαίσθητα και θέλουν πανάκριβα ειδικά προϊόντα για να καθαρίσουν, ξανασκεφτείτε το. Είναι ακριβώς το αντίθετο πραγματικά: Τα περισσότερα ξύλινα πατώματα έχουν περαστεί με πολυουρεθάνη, κάνοντάς τα ιδιαίτερα ανθεκτικά.

ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΤΩΜΑ: Έχει θαμπώσει; Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να το κάνετε σαν καινούργιο
ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΤΩΜΑ: Έχει θαμπώσει; Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να το κάνετε σαν καινούργιο

Όπως όλα τα άλλα στο σπίτι σας, είναι καλύτερο να καθαρίσετε τα ξύλινα πατώματα καλά και συχνά. Η διαφορά: Τα ξύλινα πατώματα είναι επιρρεπή σε φθορά, ειδικά αν είναι σε ένα δωμάτιο που πατάει πολύς κόσμος, όπως έιναι το σαλόνι. Διαβάστε τον παρακάτω οδηγό και βρείτε τις συμβουλές που θα κάνουν το πατωμά σας να αποκτήσει την παλιά του λάμψη και να γίνει σαν καινούριο.

Πώς να καθαρίζετε το ξύλινο πάτωμα

Δεν είναι όλα τα ξύλινα πατώματα ίδια, οπότε ανάλογα το πάτωμα θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη περιποίηση. Κατ ‘αρχάς, εξετάστε πόσο πατιέται το πάτωμά σας και αναλόγως φτιάξτε ένα πρόγραμμα καθαριότητας. Κατά γενικό κανόνα, τα πατώματα από ξύλο πρέπει να σφουγγαρίζοντα κάθε ένα έως δύο μήνες (περισσότερο ή λιγότερο συχνά, ανάλογα με την χρήση και με υγρή και όχι τελείως βρεγμένη σφουγγαρίστρα). Όταν έρθει η ώρα να καθαρίσετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Για να απομακρύνετε την επιφανειακή σκόνη και βρωμιά, ψεκάστε ένα μιρκό κομμάτι του πατώματος με το ειδικό σπρέυ για ξύλινα πατώματα και μαζέψτε με ένα πανί από μικροΐνες. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο για όλο το πάτωμα.

Πώς να απομακρύνετε σημάδια από το ξύλο

Η βρωμιά δεν είναι το μόνο που πρέπει να φροντίσεις σε ένα ξύλινο πάτωμα. Περπατώντας με τα παπούτσια ή μετακινώντας τα έπιπλα, δημιουργουνται στο ξύλο σημάδια. Απλά τρίψτε πάνω στο σημάδι με μια μάλλινη κάλτσα ή ένα καινούριο μη χρησιμοποιημένο μπαλάκι του τέννις. Αν το σημάδι είναι αρκετά βαθύ, τότε βάλτε σε ένα πανί λίγη μαγειρική σόδα και τρίψτε μέχρι να εξαφανιστεί το σημάδι.

Πώς να διώξετε τη θαμπάδα από το ξύλινο πάτωμα

Μια μαγική λύση είναι το τσάι! Το τσάι, περιέχει δεψικό οξύ, που θα κάνει το πάτωμά σας να λάμψει άμεσα. Σε χλιαρό νερό βάλτε δύο, τρία φακελάκια μαύρο τσάι και αφήστε το για λίγα λεπτά να «δέσει». Βάλτε το τσάι σε ένα κουβά. Βουτήξτε στο τσάι ένα μαλακό πανί τόσο ώστε να είναι νωπό, όχι εντελώς εμποτισμένο με το υγρό, ούτως ώστε να στεγνώσει γρήγορα –θυμηθείτε ότι η υγρασία είναι εχθρός του ξύλου. Τρίψτε μαλακά με το πανάκι το παρκέ και απολαύστε τη θεαματική αλλαγή.

Να θυμάστε πάντα

Όσο περισσότερο προσέχετε και προστατεύετε το πάτωμα στην καθημερινότητά σας (αποφεύγοντας τα τακούνια, τοποθετώντας τσοχάκια στα έπιπλα, καθαρίζοντας άμεσα τους λεκέδες και γυαλίζοντάς το όσο συχνά χρειάζεται), τόσο περισσότερα χρόνια θα συνεχίσει να δείχνει σαν καινούργιο!

Επίσης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και αποθηκεύστε με το Αστεράκι για να μην χάνετε τα άρθρα μας!

Written by Μαίρη Φρέση

Η Μαίρη Φρέση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων σε blog και sites.

Ελένη Μενεγάκη: η κόρη της Βαλέρια γίνεται 12 και είναι ίδια η μαμά της! (φωτό)

Ελένη Μενεγάκη: η κόρη της Βαλέρια γίνεται 12 και είναι ίδια η μαμά της! (φωτό)

Ιρίνα Σάικ για τον Μπράντλεϊ Κούπερ: "Δεν ξέρω τι να κάνω, καταρρέω"

Ιρίνα Σάικ για τον Μπράντλεϊ Κούπερ: “Δεν ξέρω τι να κάνω, καταρρέω”