News
Ζάχαρη: με ποιους τύπους καρκίνου συνδέεται, τι λένε οι επιστήμονες
Published
3 έτη agoon
Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα ζητάμε εναλλακτικές για να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη στη ζωή μας, και ο λόγος δεν είναι μόνο ότι μας προσθέτει κιλά.
Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα για την ζάχαρη από το Κέντρο Καρκίνου Anderson του πανεπιστημίου του Τέξας, τα υψηλά επίπεδα διαιτητικής ζάχαρης (δηλαδή εκείνης που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής) στην τυπική “δυτική διατροφή” αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκινικών όγκων στον μαστό, οι οποίοι τείνουν στην συνέχεια να κάνουν μετάσταση στους πνεύμονες.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ειδικά η φρουκτόζη, που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, “ενθαρρύνει” την αύξηση των όγκων και συμβάλλει στην εξάπλωσή τους.
Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την διαιτητική ζάχαρη με διάφορους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με το Κέντρο Καρκίνου Dana Farber, ενώ και άλλες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της ζάχαρης και της φλεγμονής στον οργανισμό, που μπορεί με την σειρά της να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου.
Τι είπαν οι ερευνητές
“Αυτή η μελέτη διερεύνησε την επίδραση της διαιτητικής ζάχαρης στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων στους αδένες του μαστού σε ποντίκια πειραματόζωα, ενώ μελετήθηκαν και οι επιμέρους μηχανισμοί που μπορεί να οδηγούν στην ανάπτυξη των όγκων”, ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Lorenzo Cohen, καθηγητής στο Κέντρο Καρκίνου Anderson, και πρόσθεσε: “Διαπιστώθηκε ότι η ζάχαρη και ειδικά η φρουκτόζη, ήταν υπεύθυνη για τη διευκόλυνση της μετάστασης των υπαρχόντων καρκινικών όγκων στους πνεύμονες καθώς και για την αύξηση των ενζύμων 12-LOX και 12-ΗΕΤΕ τα οποία ευνοούν την διόγκωση των καρκινικών όγκων στον μαστό”.
Πώς έγινε η έρευνα
Οι ερευνητές διεξήγαγαν τέσσερις ξεχωριστές μελέτες σε ποντίκια που διαχώρισαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες. Κάθε μία από αυτές ακολούθησε ξεχωριστή διατροφή με διαφορετικά επίπεδα σακχαρόζης και φρουκτόζης.
Διαπιστώθηκε ότι το 50%-58% των ποντικών στην εμπλουτισμένη σε σακχαρόζη διατροφή ανέπτυξαν όγκους μαστού όταν έγιναν 6 μηνών, αλλά μόνο το 30% των ποντικών σε μια διατροφή ελέγχου του αμύλου είχαν μετρήσιμους όγκους στην ίδια ηλικία. Υπήρχαν επίσης περισσότερες καρκινικές μεταστάσεις στους πνεύμονες μεταξύ των ποντικών που ακολούθησαν διατροφές υψηλότερες σε φρουκτόζη ή σακχαρόζη σε σχέση με εκείνα που ακολούθησαν διατροφή με έλεγχο του αμύλου.
Ο Cohen είπε ότι τα δεδομένα από τη μελέτη υποδηλώνουν τον σχηματισμό των ενζύμων 12-LOX και 12-HETE που προκαλείται από την ζάχαρη στα κύτταρα όγκων του μαστού, προκαλώντας την ανάπτυξη αυτών των όγκων. Είπε, ωστόσο, ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η ζάχαρη έχει άμεση ή έμμεση επίδραση στην ανάπτυξη του όγκου.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε το 2015.
Πηγή: triklopodia
Ακολουθήστε το Lifebuzz.gr στο Google News
Διαβάστε πρώτοι Όλες τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο
You may like
-
Θρίλερ με τον Βλαντιμιρ Πούτιν: «Υποβλήθηκε τον Απρίλιο σε θεραπεία για καρκίνο» – Όσα αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
-
Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το επιβεβαιωμένο κρούσμα: Η εξέλιξη της υγείας της 65χρονης – Νόσος Χάνσεν ή λέπρα (video)
-
Είχε χρόνια κάλους στα πόδια, έφτιαξε αυτό το σπιτικό μείγμα με 2 υλικά και μόλις το έβαλε πάνω… σώθηκε
-
8 Προειδοποιητικά Σημάδια ότι η Καρδιά σας Δεν Λειτουργεί Σωστά – Προσοχή
-
Ανδρέας Μικρούτσικος: “Σχεδόν πέθανα”
-
Σοφία Βόσσου: Τα τελευταία νέα για την Υγεία της και το Νέο της τραγούδι!
-
Νέα εποχή Ορόσημο στην Ιατρική – Εμβολιάστηκε ο πρώτος ασθενής κατά του καρκίνου με εμβόλιο mRNA
-
Κρατήστε τον κόλπο σας καθαρό, χωρίς άσχημη μυρωδιά… Με ένα συστατικό που έχουμε όλοι σπίτι μας!
-
Βάσια Τριφύλλη: «Πως αρνήθηκε να κάνει τον Πρωινό Καφέ»
-
Σοφία Βόσσου: Ξανά στο νοσοκομείο – Τι συμβαίνει με την υγεία της