in , ,

ΜΟΥΧΛΑ: πώς να την ξεφορτωθείτε ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ

ΜΟΥΧΛΑ: πώς να την ξεφορτωθείτε ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ
ΜΟΥΧΛΑ: πώς να την ξεφορτωθείτε ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ
Η μούχλα στο σπίτι μας δεν είναι πάντα ορατή, δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που η υγρασία είναι πολύ έντονη. Εκτός όμως από ενοχλητική, σε κάποιες περιπτώσεις η μούχλα μπορεί να είναι και επικίνδυνη για την υγεία μας: μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ή βουλωμένη μύτη. Όπου υπάρχει υγρασία στο σπίτι, υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης μούχλας. Εμείς θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές για να την ξεφορτωθείτε μια και καλή και να έχετε ένα καθαρό και υγιές σπίτι.

ΜΟΥΧΛΑ: τι είναι

Η μούχλα είναι στην ουσία ένας μύκητας που αναπτύσσετε σε υγρό, σκοτεινό και ζεστό περιβάλλον. Οι σπόροι της μούχλας είναι παντού και οτιδήποτε περιέχει άτομα άνθρακα συντηρεί και συντελεί στην ανάπτυξη και καλλιέργειά της.

ΜΟΥΧΛΑ: τι την προκαλεί

Στο μπάνιο εμφανίζεται συχνότερα η μούχλα λόγω υγρασίας
Στο μπάνιο εμφανίζεται συχνότερα η μούχλα λόγω υγρασίας

Η μούχλα αναζητά την υγρασία, οπότε το μπάνιο και η κουζίνα είναι τα βασικά δωμάτια που μπορεί να τη δούμε να αναπτύσσεται. Αλλά ακόμα και μια μικρή διαρροή από την ταράτσα ή ακόμα και το καζανάκι, μπορεί να είναι η αιτία να δημιουργηθεί μούχλα σε σημεία που δεν φαίνεται. Ακόμα και στο χαλί σας μπορεί να δημιουργηθεί αν έχει βραχεί και δεν το έχουμε στεγνώσει σωστά. Αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες (υγρασία, σκοτεινό και υγρό μέρος) μπορεί να εμφανιστεί στον τοίχο, επιφάνειες ξύλου ή ακόμα και σε υφάσματα.

Διαβάστε επίσης: Πώς να καθαρίζετε σωστά τoν αφυγραντήρα για να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία σας

ΜΟΥΧΛΑ: πώς να απαλλαγείτε από αυτήν

Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τη μούχλα είναι να εξαφανίσετε οποιαδήποτε υγρασία ή να διορθώσετε τυχόν προβληματικές περιοχές του σπιτιού, όπως διαρροές στην οροφή ή την ταράτσα. Η χλωρίνη είναι το ιδανικό για να καταστρέψετε κάθε είδους εσωτερικής μούχλας αλλά και τους σπόρους της. Απλά αναμίξτε ένα μέρος χλωρίνης με 10 μέρη νερού σε ένα δοχείο ψεκασμού και ψεκάστε τις περιοχές που σας προβληματίζουν ή έχετε ενδείξεις ότι μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα – αλλά αυτή δεν είναι η καλύτερη επιλογή εάν έχετε παιδιά ή ζώα στο σπίτι. Για μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή καθαρισμού, χρησιμοποιείστε λευκό ξύδι, ψεκάστε την περιοχή και αφήστε για μια ώρα. Ωστόσο, για μούχλα σε γυψοσανίδα, η μόνη λύση είναι να της αφαιρέσετε και να τοποθετήσετε καινούρια.

Πόσο επικίνδυνη είναι η μούχλα για την υγεία μας;

Η έκθεση σε μούχλα σε εσωτερικούς χώρους δεν παρουσιάζει πάντα πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε κάποια είδη μούχλας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία, τον ερεθισμό των ματιών, τον συριγμό ή τον ερεθισμό του δέρματος όταν εκτίθενται σε συγκεκριμένα στελέχη. Οι μύκητες παράγουν αλλεργιογόνα και ερεθιστικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις σε εκείνους τους αλλεργικούς στο μούχλα ή σε εκείνους που έχουν άσθμα.

Η μούχλα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιστρέψει, ειδικά αν έχει επηρεαστεί ξύλο που δεν μπορεί να καθαριστεί σε βάθος. Η μόνη λύση για να απαλλαγείτε είναι να αερίζετε συχνά τους χώρους σας, να καθαρίζετε σωστά και να προσπαθήσετε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία στο χώρο σας.

Διαβάστε επίσης: Πώς να αποφύγετε να πάρετε βάρος το χειμώνα

]]>

Ακολουθήστε το Lifebuzz.gr στο Google News

Διαβάστε πρώτοι Όλες τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο

What do you think?

Written by Jim Taylor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΘΑ ΤΗ ΛΑΤΡΕΨΕΤΕ: βάση πίτσας από κουνουπίδι

ΘΑ ΤΗ ΛΑΤΡΕΨΕΤΕ: βάση πίτσας από κουνουπίδι

Γιώργος Λιανός: αυτή είναι η γυναίκα που του έχει κλέψει την καρδιά

Γιώργος Λιανός: αυτή είναι η γυναίκα που του έχει κλέψει την καρδιά