Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Έρευνα δείχνει ότι πίνοντας τσάι 3 φορές την εβδομάδα θα ζήσετε περισσότερο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλά νέα για τους λάτρεις του τσαγιού! Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση τσαγιού τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα συνδέεται με μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή. “Η συστηματική κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με χαμηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων και όλων των αιτιών θανάτου”, ανέφερε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Xinyan Wang, από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών,στο Πεκίνο στην Κίνα.

“Τα ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία είναι τα πιο ισχυρά από το πράσινο τσάι και για όσους καταναλώνουν μακροχρόνια και συστηματικά τσάι”, πρόσθεσε ο Wang.

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Προληπτικής Καρδιολογίας, περιελάμβανε 1,00,902 συμμετέχοντες στο σχέδιο China-PAR2 χωρίς ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρκίνου.
Οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν σε δύο ομάδες: συστηματική κατανάλωση τσαγιού (τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα) και καθόλου ή περιορισμένη κατανάλωση τσαγιού (λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα) και τους παρακολούθησαν για 7,3 έτη.

Η συστηματική κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με πιο υγιή χρόνια ζωής και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Για παράδειγμα, οι αναλύσεις υπολόγισαν ότι αυτοί που έπιναν συνέχεια τσάι και ήταν ηλικίας 50 ετών θα αναπτύξουν στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο 1.41 χρόνια αργότερα και θα ζουν 1.26 χρόνια περισσότερο από αυτούς που έπιναν τσάι σπάνια.

Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν τσάι, οι λάτρεις του τσαγιού είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, 22% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου και 15% μειωμένο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας κάθε αιτίας .
Η πιθανότητα να σταματήσουν να καταναλώνουν τσάι όπως παλιότερα, αναλύθηκε σε ένα υποσύνολο 14.081 συμμετεχόντων με αξιολογήσεις σε δύο φορές. Η μέση διάρκεια μεταξύ των δύο ερευνών ήταν 8,2 έτη και η μέση παρακολούθηση μετά τη δεύτερη έρευνα ήταν 5,3 έτη.

Αυτοί που διατήρησαν τη συνήθειά τους και στις δύο έρευνες είχαν 39% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, 56% χαμηλότερος κίνδυνος θανατηφόρων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου και 29% μειωμένος κίνδυνος θανάτου από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με αυτούς που σταμάτησαν να πίνουν ή έπιναν σπάνια.

Ωστόσο, οι ευεργετικές ιδιότητες εμφανίστηκαν μόνο σε αυτούς που κατανάλωναν πράσινο τσάι κι όχι σε αυτούς που κατανάλωναν μαύρο τσάι.

Το πράσινο τσάι βοηθά στην μακροζωία
Το πράσινο τσάι βοηθά στην μακροζωία

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δύο παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για αυτό. Πρώτον, το πράσινο τσάι είναι μια πλούσια πηγή πολυφαινολών που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και τους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της δυσλιπιδαιμίας.


Το μαύρο τσάι είναι πλήρως ζυμωμένο και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι πολυφαινόλες οξειδώνονται σε χρωστικές και μπορεί να χάσουν τα αντιοξειδωτικά τους αποτελέσματα. Δεύτερον, το μαύρο τσάι σερβίρεται συχνά με γάλα, το οποίο έδειξε προηγούμενη έρευνα, μπορεί να εξουδετερώσει τις ευεργετικές επιπτώσεις του τσαγιού στην αγγειακή λειτουργία, ανέφερε η μελέτη.

]]>

Ακολουθήστε το Lifebuzz.gr στο Google News

Διαβάστε πρώτοι Όλες τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ