Connect with us

News

5 μικρές χώρες που δεν ξέρετε καν ότι υπάρχουν

Θάλεια Πάνου

Published

on

5 μικρές χώρες που δεν ξέρετε καν ότι υπάρχουν
Σίγουρα η γεωγραφία δεν είναι από τα αγαπημένα μαθήματα πολλών, αλλά τελειώνοντας το σχολείο πιθανόν γνωρίζεις για τις περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο, έστω και ονομαστικά. Υπάρχουν όμως 5 “μυστικές” μικρές χώρες που πιθανόν δεν ξέρετε κάν ότι υπάρχουν.

Αυτές είναι οι 5 μικρές χώρες που δεν ξέρετε

Σεμπόργκα

Σεμπόργκα

Μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι η Ιταλία χωρίζεται σε δύο “μικροκράτη” – το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό. Αλλά, τώρα οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα άλλο μικροκράτος στην Ιταλία. Η Σεμπόργκα είναι μια πολύ μικρή πόλη 400 ατόμων που βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο. Καλύπτει περίπου την ίδια έκταση με το Central Park στο Μανχάταν. Όμως, παρά το γεγονός αυτό, έχει πολίτες σε διάφορες χώρες. Μπορεί επίσης να είναι το παλαιότερο μικροκράτος στην Ευρώπη!

Η Σεμπόργκα ιδρύθηκε το 954 μ.Χ. ως μέρος της μαζικής Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Όταν η αυτοκρατορία κατέρρευσε, οι σχεδόν 300 πολιτείες απορροφούνταν στα γύρω έθνη. Η Σεμπόργκα δεν αποτελούσε εξαίρεση και έγινε μέρος του μεγαλύτερου έθνους που ονομάζεται Σαρδηνία, το οποίο αργότερα έγινε η Ιταλία. Τουλάχιστον αυτή ήταν η πρόθεση. Όμως, όπως συνέβη, όταν υπογράφηκε η συνθήκη της ενοποίησης της Ιταλίας, η Σεμπόργκα απομακρύνθηκε από τον κατάλογο, ο οποίος νομίμως μπορεί να την καταστήσει αυτόνομο κράτος. Κανείς δεν έχει προσφύγει στο δικαστήριο, έτσι οι κάτοικοι της Σεμπόργκα διατηρούν την κυριαρχία τους από την Ιταλία.

Freetown Christiana

Freetown Christiana

Αυτό που ξεκίνησε ως αναρχική κοινότητα που εγκαθίσταται σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα στην Κοπεγχάγη της Δανίας, έγινε κυρίαρχο κράτος μετά την κήρυξή της ανεξαρτησίας το 1971. Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες κατάργησης της Christiana, η Δανία τελικά συναίνεσε στα αιτήματα των κατοίκων, αποκαλώντας το «κοινωνικό πείραμα” που δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Ως αποτέλεσμα, η Christiana κάνει τους δικούς της νόμους. Δεν επιτρέπονται όπλα ή οχήματα. Δεν υπάρχει ιδιωτική ιδιοκτησία και, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Δανία, η πώληση και η αγορά χασίς είναι νόμιμη. Όμως, τα σκληρά ναρκωτικά έγιναν παράνομα μετά από μια επιδημία ηρωίνης που σχεδόν εξάλειψε την κοινότητα. Θεωρείται ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο η Δανία ανέχεται τη Christiana οφείλεται στο γεγονός ότι φέρνει τόσους πολλούς τουρίστες – πάνω από ένα εκατομμύριο ετησίως.

Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας

Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας

Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας (που ονομάζεται επίσης Ιππότες της Μάλτας) δεν είναι σαν τις υπόλοιπες “μυστικές” μικρές χώρες στον κόσμο για τους εξής λόγους: είναι καλά αναγνωρισμένο, έχει διπλωματικές σχέσεις με περίπου 100 χώρες και δεν έχει γη. Οι Ιππότες νοίκιασαν ένα συγκρότημα διαμερισμάτων και μια βίλα στη Ρώμη, αφού ο Ναπολέοντας τους έβγαλε από τη Μάλτα το 1798. Οι Ιππότες έχουν δικούς τους νόμους και διαβατήρια και ισχυρίζονται ότι έχουν περισσότερους από 13.000 πολίτες.

Παρά τη διεκδίκηση κυριαρχίας από οποιοδήποτε έθνος, εξακολουθούν να αναφέρονται στον Πάπα λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για καθολική τάξη. Εξαιτίας αυτού, οι Ιππότες εκτελούν μεγάλο μέρος της Καθολικής φιλανθρωπίας. Αυτό το φιλανθρωπικό έργο πήρε έφερε τον ηγέτη των Ιπποτών σε δύσκολη θέση, όταν οι Ιππότες αποφάσισαν να παραδώσουν προφυλακτικά. Όταν ο Πάπας άκουσε για τη διανομή προφυλακτικών, ζήτησε την παραίτηση του ηγέτη.

Δυτική Σαχάρα (SADR)

Δυτική Σαχάρα (SADR)

Το SADR έχει αυτό που δεν έχουν όλες οι άλλες μυστικές χώρες στον κατάλογο αυτό: πολλά άλλα έθνη υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του. Η ΕΕ δίνει στα μικρά έθνη τεράστιες απαλλαγές φόρου κατά την εξαγωγή. Η Νότια Αφρική, το Βιετνάμ, η Ινδία και το Μεξικό υποστηρίζουν όλους τους ισχυρισμούς του για ανεξαρτησία και είναι μέλη της Αφρικανικής Ένωσης. Λοιπόν, γιατί είναι σε αυτή τη λίστα; Εξαιτίας του Μαρόκου.

Το Μαρόκο διεκδίκησε την SADR μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας της το 1957. Πριν από εκείνη την εποχή, η περιοχή ήταν υπό ισπανικό έλεγχο. Μετά την αποχώρηση της Ισπανίας, δεν παραχώρησαν την περιοχή στους ντόπιους Σαχραουί. Αυτό έφυγε από το Μαρόκο και τη Μαυριτανία για να πολεμήσει τον ελεγχόμενο SADR. Το Μαρόκο κέρδισε, και έχει υποστηρίξει την SADR ως τμήμα της επικράτειάς τους από τότε. Ωστόσο, οι 500.000 άνθρωποι που ζουν στο SADR εξακολουθούν να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους με μεγάλη βοήθεια από τους φίλους τους.

Ιρακινό Κουρδιστάν

Ιρακινό Κουρδιστάν

Πολλοί από εσάς μπορεί να είστε τουλάχιστον λίγο εξοικειωμένοι με την ιστορία αυτού του αυτόνομου κράτους εντός του Ιράκ. Όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ηγέτης του Ιράκ τη δεκαετία του 1980, προσπάθησε να ελαφρύνει συστηματικά το Ιράκ από όλους τους Κούρδους στη χώρα. Περίπου 5.000 σκοτώθηκαν αφού διέταξε το αεροσκάφος του να ρίξει σαρίνη στο ιρακινό Κουρδιστάν. Αλλά αν νομίζετε ότι αυτό είναι φρικτό, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μετά την πτώση του Σαντάμ και την εισβολή του ISIS. Μετά την πτώση του ιρακινού στρατού, οι Κούρδοι σχημάτισαν το δικό τους στρατό που είναι πλέον ο πιο αποτελεσματικός στρατός στη Μέση Ανατολή για την καταπολέμηση της ISIS.

Παρά το εξοντωτικό του ξεκίνημα, το ιρακινό Κουρδιστάν θεωρείται σταθερό. Έχει μια πολυσύχναστη τουριστική βιομηχανία που έχει ανοίξει προς τους Δυτικούς. Έχουν τη δική τους εκλεγμένη κυβέρνηση, διαβατήριο, στρατό, σύνορα και εθνικό ύμνο. Και ενώ δεν είναι ακόμη μια χώρα, οι πολίτες της ενέκριναν δημοψήφισμα νωρίτερα το 2017 για να δηλώσουν την ανεξαρτησία τους.

Με πληροφορίες από tentree.com

]]>

Advertisement

Ακολουθήστε το Lifebuzz.gr στο Google News

Διαβάστε πρώτοι Όλες τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δημοφιλή Τώρα