in

Μιλώντας στα μωρά μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου τους

ομιλια, ομιλια μωρα
Μιλώντας στα μωρά μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου τους

Λίγα ορόσημα είναι πιο ικανοποιητικά και συγκινητικά από τις πρώτες λέξεις ενός μωρού. Όμως, πολύ πριν τα μωρά αρχίσουν να γουργουρίζουν “μαμά” και “μπαμπά”, και ακόμη και πριν να είναι σε θέση να συμμετέχουν σε “συζητήσεις” με τους γονείς και τους φροντιστές, η ομιλία στα βρέφη συνδέεται με μια σειρά από νευρολογικά και αναπτυξιακά οφέλη.

Νέες έρευνες αποκαλύπτουν ενδείξεις ότι τα μωρά που εκτίθενται σε πολλή ομιλία έχουν στην πραγματικότητα διαφορές στη δομή του εγκεφάλου από τα βρέφη που ακούνε λιγότερες λέξεις.

Αν και η έρευνα είναι αρχική και δεν είναι ακόμη πειστική σχετικά με το πώς αυτές οι δομικές διαφορές επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη μάθηση και κοινωνικοποίηση, σίγουρα καταδεικνύει ότι το να περνάς χρόνο με τα μωρά, να μιλάς στα μωρά και να διαβάζεις στα μωρά μπορεί να παρέχει οφέλη για τον εγκέφαλο που διαρκούν πολύ μέχρι την ενηλικίωση.

Θήκη μυελίνης

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην ποσότητα της μυελίνης που περιβάλλει τους νευρώνες στις περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τη γλώσσα, σύμφωνα με το Science Alert. Η μυελίνη είναι ένα μονωτικό υλικό που βοηθά τους νευρώνες να μεταδίδουν τα μηνύματα πιο αποτελεσματικά. αυτό είναι παρόμοιο με την επίδραση της μονωτικής ταινίας που τυλίγεται γύρω από έναν παλιό σωλήνα. Η ταινία βουλώνει τις τρύπες του σωλήνα, ενισχύοντας την πίεση του νερού που βγαίνει από την άκρη του. Παρομοίως η μυελίνη μονώνει τους νευρώνες, ενισχύοντας το σήμα και την αποτελεσματικότητά τους.

Οι ερευνητές έδωσαν σε μωρά και νήπια συσκευές καταγραφής που φορούσαν για τρεις ημέρες, σύμφωνα με τον Guardian, επιτρέποντάς τους να ακούνε όλα όσα άκουγαν τα μωρά. Στη συνέχεια, σάρωσαν τους εγκεφάλους τους χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία.

Ο καθηγητής John Spencer του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στον Guardian ότι έφεραν 84 από τα μωρά για να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο. “Μόλις τα παιδιά κοιμήθηκαν, ουσιαστικά τρυπώσαμε μέσα σαν νίντζα και σηκώσαμε το παιδί και το βάλαμε σε ένα καροτσάκι και το μεταφέραμε στην αίθουσα μαγνητικής τομογραφίας”, είπε.

Τα αποτελέσματα της σάρωσης έδειξαν ότι τα νήπια ηλικίας 30 μηνών και άνω, τα οποία εκτέθηκαν σε περισσότερη ομιλία ενηλίκων είχαν περισσότερη μυελίνη στις περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τη γλώσσα, γεγονός που υποδηλώνει μια θετική σχέση μεταξύ της ανάπτυξης του εγκεφάλου και της έκθεσης στη γλώσσα.

Στάδια ανάπτυξης

Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε ένα επιπλέον εκπληκτικό αποτέλεσμα. Ενώ τα νήπια που εκτέθηκαν στη γλώσσα των ενηλίκων είχαν περισσότερη μυελίνη, τα βρέφη, ηλικίας περίπου έξι μηνών, που άκουσαν περισσότερη ομιλία είχαν λιγότερη μυελίνη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ομιλία στα βρέφη εμποδίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, προειδοποίησε η Spencer. Πρότεινε ότι τα αποτελέσματα ήταν προϊόν της διαφορετικής ανάπτυξης του εγκεφάλου σε διαφορετικές ηλικίες. Στους έξι μήνες, οι εγκέφαλοι των μωρών έτειναν να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των νευρώνων, ενώ στους 30 μήνες, η ανάπτυξη του εγκεφάλου σχετιζόταν περισσότερο με τις συνδέσεις και τη δομή.

“Όταν είσαι έξι μηνών, οι περισσότερες εισροές είναι καλές”, πρότεινε ο Spencer. “Αλλά σε εκείνο το σημείο, ο εγκέφαλός σας αναπτύσσεται μαζικά και έχετε αυτή τη μαζική ανάπτυξη νέων νευρώνων. Έτσι, η εισροή έρχεται και μπορεί να βοηθήσει στην παράταση αυτής της περιόδου ανάπτυξης του εγκεφάλου”.

Προς το παρόν, η ομάδα συμφωνεί ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να δούμε πώς συνεχίζουν να αναπτύσσονται οι εγκέφαλοι αυτών των βρεφών και νηπίων. Η Spencer εξήγησε: “Το ωραίο θα είναι αν τα παιδιά έξι μηνών που δείχνουν αυτές τις αρνητικές σχέσεις μετατραπούν σε παιδιά 30 μηνών που δείχνουν θετική σχέση”. Και αυτό εκτός από τα ερωτήματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ανάπτυξης της μυελίνης και των νευρώνων στη συνολική γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη.

Τα οφέλη της βρεφικής ομιλίας

Εν τω μεταξύ, πολυάριθμες μελέτες στο παρελθόν έχουν αναφερθεί στα αμέτρητα οφέλη της ομιλίας και της αλληλεπίδρασης με τα μωρά. Σύμφωνα με το Science Alert, η πρώιμη έκθεση στη γλώσσα έχει επίσης συσχετιστεί με τη βελτίωση της γλωσσικής επεξεργασίας, του λεξιλογίου και της γραμματικής. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες που απεικόνισαν τις περιοχές επεξεργασίας της γλώσσας στον εγκέφαλο παιδιών ηλικίας 4-6 ετών διαπίστωσαν θετική σχέση μεταξύ της έκθεσης στη γλώσσα και της μυελίνωσης για τα μεγαλύτερα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Έρευνα από το 2014 διαπίστωσε ότι το να μιλάμε “γονεϊκά” στα μωρά θα μπορούσε να βοηθήσει τα βρέφη να μιλήσουν και να φλυαρήσουν νωρίτερα και να αναπτύξουν ταχύτερα το λεξιλόγιο. “Parentese” είναι η μισό-ευαίσθητη, λαλίστατη, ακατάληπτη ομιλία που μερικοί γονείς χρησιμοποιούν φυσικά με τα βρέφη, για παράδειγμα, “Η μικρή μπα-μπα θέλει το μπα-μπα (μπιμπερό) της”.

Πώς να μιλάτε στα μωρά

Υπάρχουν τόσες πολλές έρευνες που υποστηρίζουν τα οφέλη της αλληλεπίδρασης με τα μικρά. Όμως, παρά τα οφέλη, μπορεί να νιώθουν άβολα οι γονείς να προσπαθούν να εμπλακούν με έναν συνομιλητή που είναι πολύ μικρός για να τους εμπλακεί και αυτός. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν τα μωρά λαμβάνουν αυτά που τους λένε οι γονείς. Το The Bump μοιράζεται προτάσεις για να ξεκινήσετε μια συζήτηση με τα βρέφη.

Ένας εύκολος τρόπος για να εκθέσετε τα μωρά στη γλώσσα είναι να τους διαβάζετε βιβλία. Μια άλλη πρόταση είναι να βάζετε ετικέτες σε αντικείμενα γύρω από το σπίτι. Η αφήγηση των βημάτων μιας αλλαγής πάνας ή της προετοιμασίας του μπιμπερό, σε “γονεϊκή γλώσσα” ή σε κανονική ομιλία ενηλίκων, μπορεί να δώσει στα βρέφη αυτή τη ζωτικής σημασίας πρώιμη γλωσσική έκθεση.

Εκτός από το να μιλούν στα μωρά, οι γονείς μπορούν να μιλούν με τα μωρά, ενθαρρύνοντας συνομιλίες τύπου “μπρος-πίσω”. Εάν ένα μωρό δεν μιλάει ή δεν φλυαρεί ακόμα, οι γονείς μπορούν να ενσωματώσουν τις κινήσεις και τα γρυλίσματα τους στη συζήτηση. Για παράδειγμα, οι ενήλικες μπορούν να μιλήσουν στα μωρά τους, να περιμένουν να κινηθεί το μωρό και στη συνέχεια να απαντήσουν: “Ουάου! Μόλις κούνησες το χέρι σου”.

Η ειδικός στην ανάπτυξη του λόγου στην πρώιμη παιδική ηλικία και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Temple, Kathy Hirsh-Pasek, εξηγεί ότι το πιο σημαντικό είναι να δίνετε την ευκαιρία στα μωρά και να κάνετε τις συζητήσεις ένα μπρος-πίσω. “Συμβάλλετε όσο είναι το μωρό και βάλτε τα να συμβάλλουν όσο είστε εσείς. Μην αναλαμβάνετε – έτσι θα είναι ένα ντουέτο, όχι ένα σόλο”, εξηγεί.

Οι ειδικοί της παιδικής ανάπτυξης συμφωνούν ότι η “γονεϊκή γλώσσα”, η έκθεση στην ομιλία των ενηλίκων, η αφήγηση και, φυσικά, οι πολλές ζεστές θετικές αλληλεπιδράσεις με τα μωρά μπορούν να βοηθήσουν απόλυτα στη γλωσσική και εγκεφαλική τους ανάπτυξη. Ο καθηγητής Spencer συνοψίζει, λέγοντας στην εφημερίδα The Guardian: “Νομίζω ότι το μήνυμα που πρέπει να πάρουμε είναι, να μιλάτε οπωσδήποτε στα παιδιά σας. Και έχει σημασία. Αυτό που είναι αρκετά εντυπωσιακό εδώ είναι ότι κυριολεκτικά διαμορφώνει τη δομή του εγκεφάλου”.

Πηγή

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο

Όλες οι Ειδήσεις στο lifebuzz.gr

  • Ακολουθήστε μας στο Google News
  • Ακολουθήστε μας στο Facebook
  • Ακολουθήστε μας στο Twitter
  • Ακολουθήστε μας στο Instagram
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου: JimTaylor@lifebuzz.gr

αιθερια ελαια, αιθεριο ελαιο πορτοκαλι

Αιθέριο Έλαιο πορτοκαλιού: Το μυστικό όπλο της φύσης για υγεία και ευεξία

gokotta

Gokotta: Ο σουηδικός τρόπος για να ξυπνάτε φρέσκοι και γεμάτοι ενέργεια