in ,

Υπέροχες καλοκαιρινές σαλάτες με όσπρια

Τα όσπρια, μια από τις βασικές τροφές της ελληνικής διατροφής, έχουν αναγνωριστεί πλέον και για τις θρεπτικές τους ιδιότητες.

Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και βιταμίνες Α, Β και C. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι ενώ είναι πλούσια σε φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο και φυσικά αντιοξειδωτικά. Σταθεροποιούν την αρτηριακή πίεση, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Όμως πολλές φορές εμμένουμε στο να τα μαγειρεύουμε με τον παραδοσιακό τρόπο και συχνά κι εμείς και τα παιδιά τα βαριόμαστε. Παρακάτω θα βρείτε τέσσερις υπέροχες συνταγές για να τα φτιάξετε αλλιώς, καλοκαιρινές σαλάτες: εύκολες και εύγεστες.

Σαλάτα με ρεβίθια, ρόκα και ρόδι

Υλικά

  • 100 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
  • 2 χούφτες ρόκα
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
  • μισό ρόδι
  • αλάτι
  • ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ: σταφύλι ή καρύδι

Εκτέλεση

Βράζετε καλά τα ρεβίθια και τα στραγγίζετε. Σε μια λεκάνη ρίχνετε τα ρεβίθια με όλα τα υλικά και ανακατεύετε. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύετε 1 φλυτζάνι λάδι, χυμό από 1 λεμόνι, 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο και λίγη μουστάρδα. Περιχύνετε τα ρεβίθια, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Σαλάτα με φακές και κινόα

Υλικά

  • 250γρ. κινόα
  • 250γρ. Φακές ψιλές
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 5-6 φυλλαράκια δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Ξεβγάζετε με νερό την κινόα και την αφήνετε να φουσκώσει σε 2 φλυτζάνια βραστό νερό. Τη σουρώνετε. Παράλληλα βράζετε τις φακές μέχρι να κρατάνε λίγο και τις σουρώνετε επίσης. Ανακατεύετε τις φακές, την κινόα και τα υπόλοιπα υλικά. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε 1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι, 1/2 φλυτζανάκι του καφέ σάλτσα σόγιας, 1 κουταλιά μέλι, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε και σερβίρετε.

Δείτε επίσης: 6 πεντανόστιμα γλυκά για δίαιτα

Σαλάτα με ρεβίθια, σπανάκι, κους κους και ρόδι

Υλικά

  • 150γρ. κους κους
  • 1 φλιτζάνι Ρεβίθια Χοντρά βρασμένα
  • 1 ρόδι
  • 1 φλιτζάνι σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Βάζετε το κους κους σε λεκάνη και το σκεπάζετε (μέχρι την επιφάνεια) με βραστό νερό. Αφήνετε 10-15 λεπτά να φουσκώσει και να μαλακώσει. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα. Αν είναι παραπάνω, το στραγγίζετε σε σουρωτήρι.

Σε ένα μπολ αναμειγνύετε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο, χυμό από 1 ρόδι, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύετε τα υλικά της σαλάτας και περιχύνετε με τη σάλτσα.

Σαλάτα με φακές, απάκι και αυγό

Υλικά

  • 250γρ. Φακές Ψιλές
  • 1 κούπα ρόκα
  • 1 κρεμμυδι κομμένο σε ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 7 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • θυμάρι φρέσκο ή ρίγανη
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 2 βραστά αβγά
  • 150γρ. απάκι, κομμένο σε κυβάκια
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τις φακές με το δαφνόφυλλο, αλατίζοντας προς το τέλος. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν σε ένα μπολ.  Προσθέτετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές. 

Ανακατεύετε καλά μέσα σε ένα σέικερ το ελαιόλαδο, το ξίδι και τη μουστάρδα να γίνει ομοιογενής σάλτσα, τη ρίχνετε κι αυτή στο μπολ με τις φακές και ανακατεύετε καλά.

Σοτάρετε το απάκι σκέτο σε αντικολλητικό τηγάνι. Το προσθέτετε στο μπολ και ανακατεύετε καλά.

Προσθέτετε τα βραστά αβγά κομμένα στη μέση, τη ρόκα και σερβίρετε. 

Επίσης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και αποθηκεύστε με το Αστεράκι για να μην χάνετε τα άρθρα μας!

Written by Μαίρη Φρέση

Η Μαίρη Φρέση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων σε blog και sites.

Νίκος Μουτσινάς: χορεύει το Loquita

Τα 8 πιο περίεργα φαγητά στον κόσμο