in , ,

Πώς να διαλέξετε σωστά φρέσκο ψάρι

Πώς να διαλέξετε σωστά φρέσκο ψάρι
Πώς να διαλέξετε σωστά φρέσκο ψάρι

Το φρέσκο ψάρι, και ειδικά στη χώρα μας, είναι μια απόλαυση. Ξέρετε όμως πώς να διάλεξετε σωστά φρέσκο ψάρι;

Αγαπημένη τροφή σε όλες τις μορφές: είτε ψητό, στα κάρβουνα αλλά και σαν καταπληκτική σούπα, το ψάρι είναι σίγουρα μια τροφή που δε λείπει από το ελληνικό τραπέζι. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να ξεχωρίζουμε και να διαλέγουμε φρεσκό ψάρι. Εμείς θα σας δείξουμε 5 αλάνθαστους τρόπους για να γίνει αυτό.

Ψάρι: ένα αγαπημένο ελληνικό φαγητό
Ψάρι: ένα αγαπημένο ελληνικό φαγητό

Πώς να διαλέξετε σωστά φρέσκο ψάρι

Βήμα 1ο: Κοιτάμε τα μάτια του ψαριού

Αν δεν έχετε το χρόνο να χάσετε, ο πιο γρήγορος τρόπος να μάθετε εάν ένα ολόκληρο ψάρι είναι φρέσκο είναι να ελέγξετε τα μάτια. Θα πρέπει να είναι καθαρά, να διακρίνονται οι κόρες και να φαίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο ζωντανά. Τα θολά μάτια όπου η κόρη δεν είναι ορατή είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι τα ψάρια είναι μπαγιάτικα.

Βήμα 2ο: Τσεκάρετε τα πτερύγια και την ουρά

Τα πτερύγια και η ουρά των ψαριών είναι ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι για το κατά πόσον τα ψάρια έχουν αντιμετωπιστεί σωστά. Αυτά είναι τα μέρη ταλαιπωρούνται και η κακομεταχείριση θα προκαλούσε τη φθορά των πτερυγίων. Για να ελέγξετε αν το ολόκληρο ψάρι είναι ακόμα φρέσκο, αγγίξτε την ουρά για να βεβαιωθείτε ότι είναι ακόμα εύκαμπτη. Τα ξηρά, κοκαλωμένα πτερύγια είναι ένα σημάδι ότι είναι μπαγιάτικα.

Βήμα 3ο: Μυρίστε το ψάρι

Αν βρίσκεστε στην ψαραγορά για να πάρετε τα ψάρια σας, βεβαιωθείτε ότι θα ανιχεύσετε τυχόν μυρωδιές που δείχνουν ότι ο πωλητής μπορεί να μην είναι αξιόπιστος. Αν αυτό περάσει τη δοκιμή, τότε πλησιάστε στην επιλογή σας για να εντοπίσετε άλλες οσμές. Τα φρέσκα ψάρια θα πρέπει να μυρίζουν σαν τη θάλασσα – οποιεσδήποτε παράξενες οσμές αποτελούν ένδειξη ότι το ψάρι δεν είναι μόνο παλιό, αλλά έχει αρχίσει να σαπίζει.

Βήμα 4ο: Τσεκάρετε τα βράγχια

Αν το επιτρέπει ο ψαράς, ήρθε η ώρα να πάρετε το ψάρι στα χέρια σας. Αναζητήστε τα βράγχια για να βεβαιωθείτε ότι τα εσωτερικά είναι κόκκινα. Εκεί είναι κυρίως τα δοχεία οξυγόνου του ψαριού και όσο πιο φρέσκο είναι το ψάρι, τόσο πιο φωτεινό κόκκινο θα πρέπει να είναι. Τα βράγχια τείνουν να σκουρύνουν με την πάροδο του χρόνου καθώς η μυοσφαιρίνη θα οξειδώνεται σε μεταμυμοσφαιρίνη. Αποφύγετε τα ψάρια που έχουν γίνει καφέ χρώμα ή ακόμα και μαύρο.

Βήμα 5ο: Νιώστε τα λέπια

Ναι, τα ψάρια μπορεί να φαίνονται γυαλιστερά και μεταλλικά (δύο οπτικά στοιχεία φρεσκάδας) αλλά να τα δοκιμάσετε και να νιώσετε τα λέπια. Θα πρέπει να εξακολουθούν να είναι σκληρά δεδομένου ότι είναι μια μορφή πανοπλίας για τα ψάρια. Τα λέπια τείνουν να είναι γλιστερά εάν το ψάρι δεν είναι πολύ φρέσκο.

Επίσης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και αποθηκεύστε με το Αστεράκι για να μην χάνετε τα άρθρα μας!

Written by Μαίρη Φρέση

Η Μαίρη Φρέση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων σε blog και sites.

17χρονος εθισμένος στα video games βρέθηκε νεκρός μπροστά στον υπολογιστή

17χρονος εθισμένος στα video games βρέθηκε νεκρός μπροστά στον υπολογιστή

Στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση η Κατρίν Ντενέβ

Στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση η Κατρίν Ντενέβ