in , ,

Μάσκα Προσώπου: 11 Συχνά Λάθη που Όλοι Κάνουμε

Μάσκα Προσώπου: 11 Συχνά Λάθη που Όλοι Κάνουμε
Μάσκα Προσώπου: 11 Συχνά Λάθη που Όλοι Κάνουμε

Μέχρι τώρα, γνωρίζετε ότι οι μάσκες προσώπου μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού. Από τα τέλη Απριλίου, όλοι πρέπει να φοράμε υποχρεωτικά μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) το συνιστούν για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά όταν είναι δύσκολο να διατηρηθεί η συνιστώμενη κοινωνική απόσταση του ενάμιση μέτρου. Δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη μάσκας ιατρικής ποιότητας, οι άνθρωποι δημιουργούν επιλογές DIY από ύφασμα για συμμόρφωση και για να παραμείνουν ασφαλείς. Αλλά οι μάσκες λειτουργούν μόνο όταν φοριούνται και φροντίζονται σωστά. Μην κάνετε αυτά τα λάθη.

Διαβάστε επίσης: Πότε είναι υποχρεωτική η χρήση ΜΑΣΚΑΣ και πότε οχι – Αναλυτικός ΠΙΝΑΚΑΣ

Μη χρησιμοποιείτε μάσκα από λάθος υλικά

Στην ιδανική περίπτωση, μια μάσκα θα πρέπει να είναι αποτελεσματική στο φιλτράρισμα των σωματιδίων του ιού κορωνοϊού και επίσης να είναι κατασκευασμένη από αναπνεύσιμο ύφασμα. Σε τελική ανάλυση, εάν δεν είναι άνετο, είναι λιγότερο πιθανό να το φοράτε σωστά. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένα υφάσματα έχουν πλεονέκτημα και στα δύο χαρακτηριστικά. Όταν οι ερευνητές μελέτησαν 30 υλικά, από σουτιέν έως φίλτρα καφέ, αυτά που ταίριαζαν καλύτερα ήταν ελαφρύ τζιν, χειροπετσέτες και 100% βαμβακερά σεντόνια.

Τα υφάσματα φτιαγμένα με φυσικές ίνες και μια πιο σφιχτή ύφανση αποδείχθηκε επίσης ότι είναι καλύτερα στο φιλτράρισμα σωματιδίων ιού. Εδώ είναι ένας καλός κανόνας: Εάν κρατάτε το ύφασμά σας μέχρι το φως και μπορείτε να το δείτε μέσα από αυτό, η ύφανση είναι πολύ χαλαρή. Επιπλέον, όποιο υλικό και αν χρησιμοποιείτε, πρέπει να πλένετε στο πλυντήριο και να στεγνώνει, ώστε να μπορείτε να το καθαρίζετε τακτικά.

Μη βγάζετε και βάζετε τη μάσκα με το λάθος τρόπο

Μάθετε να τοποθετείτε και να αφαιρείτε σωστά τη μάσκα
Μάθετε να τοποθετείτε και να αφαιρείτε σωστά τη μάσκα

Εάν δεν θυμάστε τίποτα άλλο, θυμηθείτε να πλένετε πρώτα τα χέρια σας, ώστε να μην μεταφέρετε ακούσια σωματίδια ιού στη μάσκα και το πρόσωπό σας. Συνιστάται να τρίψετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα αμέσως πριν και μετά τη χρήση μάσκας και ξανά αμέσως πριν και μετά την αφαίρεσή της. Το κύριο μήνυμα είναι η υγιεινή των χεριών. Απλώς φροντίστε να ενυδατώνετε συχνά, ώστε το δέρμα σας να μην αναπτύσσει μικρές εκδορές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση, προσθέτει.

Αφού πλύνετε, χειριστείτε τη μάσκα μόνο από τους θηλιές ή τα λάστιχα. Ασφαλίστε πρώτα το ένα άκρο και στη συνέχεια τεντώστε το πάνω από το στόμα και τη μύτη σας. Εάν φοράτε γυαλιά, βάλτε τα τελευταία.

Όταν βγάζετε τη μάσκα, αφαιρέστε την από πίσω, προσέχοντας ξανά να χρησιμοποιήσετε τους βρόχους των αυτιών αντί να αγγίξετε το ύφασμα. Εάν η μάσκα σας έχει λάστιχα, αφαιρέστε πρώτα το κάτω και μετά την κορυφή. Τέλος, τραβήξτε τη μάσκα μακριά από το πρόσωπό σας και στη συνέχεια προς τα κάτω.

Μη φοράτε τη μάσκα με λάθος τρόπο

Εάν η μάσκα σας έχει πτυχές, πηγαίνουν στο εξωτερικό και το διπλωμένο άκρο των πτυχών πρέπει να βρίσκεται στο κάτω μέρος. Επιπλέον, η μάσκα πρέπει να ταιριάζει άνετα, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα σας εντελώς χωρίς κενά, αλλά να σας επιτρέπει να αναπνέετε φυσικά, σύμφωνα με το CDC. Οι πλευρές της μάσκας πρέπει να εκτείνονται τουλάχιστον μια ίντσα πέρα από κάθε γωνία του στόματος σας και το κάτω μέρος πρέπει να τυλίγεται κάτω από το πηγούνι σας, το οποίο χρησιμεύει ως άγκυρα. Οι άνδρες μπορεί να χρειαστεί να κόψουν τα γένια τους για να εξασφαλίσουν καλή εφαρμογή.

Διαβάστε επίσης: Φοράτε γυαλιά; Έτσι δε θα ΘΟΛΩΝΟΥΝ από τη μάσκα!

Φορέστε τη τη σωστή στιγμή

Πολλοί άνθρωποι φορούν τις μάσκες τους καθώς μπαίνουν σε ένα μανάβικο ή σε άλλες βασικές επιχειρήσεις, αλλά αυτό μπορεί να είναι πολύ αργά επειδή απρόβλεπτες αλληλεπιδράσεις μπορούν να συμβούν νωρίτερα. Στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να φοράτε τη μάσκα σας πριν βγείτε από την μπροστινή πόρτα σας. Εάν ζείτε σε ένα διαμέρισμα, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι ανελκυστήρες και τα κλιμακοστάσια μπορεί να είναι γεμάτα μικρόβια.

Να την αφαιρείτε τη σωστή στιγμή

Αφαιρέστε τη μάσκα όταν βρίσκεστε σε μέρος που μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας
Αφαιρέστε τη μάσκα όταν βρίσκεστε σε μέρος που μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας

Ομοίως, η αφαίρεση της μάσκας σας όταν μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας μπορεί να είναι πολύ νωρίς. Περιμένετε έως ότου είστε στο σπίτι, όπου μπορείτε να το αφαιρέσετε σωστά και να πλύνετε τα χέρια σας αμέσως. Εάν πρέπει να την αφαιρέσετε νωρίτερα, μην την πετάτε απλώς στο κάθισμα του συνοδηγού. Τοποθετήστε τη σε μια τσάντα και χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών πριν αγγίξετε οτιδήποτε άλλο.

Πιθανότατα μπορείτε να φοράτε την ίδια μάσκα όλη την ώρα που είστε έξω, για έως και 12 ώρες, αρκεί να μην έχει υγρανθεί από την αναπνοή σας. Μόλις μια μάσκα γίνει υγρή, δεν είναι πλέον αποτελεσματική και πρέπει να αλλάξει.

Μη μολύνετε τη μάσκα

Σταματήστε να αγγίζετε το πρόσωπό σας. Πραγματικά. Μην τραβάτε τη μάσκα προς τα κάτω για να φάτε ή πιείτε, μην την ακουμπάτε ή την αγγίζετε. Οποιαδήποτε από αυτές τις ενέργειες θα μπορούσε να εισάγει τον κορωνοϊό ή άλλα μικρόβια στη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να το προσαρμόσετε, καθαρίστε τα χέρια σας πριν και μετά.

Μην τραβάτε τη μάσκα σας στο λαιμό σας για να μιλήσετε γιατί πάλι την μολύνετε.

Μη φοράτε τη μάσκα σε λάθος άτομα

Υπάρχουν ομάδες ατόμων που δεν πρέπει να φορούν μάσκες
Υπάρχουν ομάδες ατόμων που δεν πρέπει να φορούν μάσκες

Το CDC προειδοποιεί ότι τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των δύο ετών δεν πρέπει ποτέ να φορούν μάσκες. Πρώτον, οι αεραγωγοί τους είναι μικρότεροι, καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή μέσω μάσκας. Επίσης, δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες να μην αγγίζουν τις μάσκες τους. Για παρόμοιους λόγους, τα άτομα με άνοια ή άλλες γνωστικές αναπηρίες δεν πρέπει να φορούν μάσκες, αν και πρέπει οι φροντιστές τους.

Τέλος, τα άτομα με υποκείμενες αναπνευστικές παθήσεις θα πρέπει επίσης να παραλείψουν μάσκες, καθώς ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αναπνέουν επαρκώς ενώ φορούν μία.

Δεν πλένετε τις μάσκες

Εάν φοράτε συχνά μάσκα υφάσματος, είναι καλύτερο να την πλένετε κάθε φορά που την φοράτε. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό στο πιο ζεστό νερό που μπορεί να αντέξει το ύφασμα. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης να ρίξετε τις μάσκες στο στεγνωτήριο στο πιο ζεστό περιβάλλον που το υλικό θα ανεχθεί.

Αποθηκεύστε τη σωστά

Ακόμα κι αν αφήνετε τη μάσκα σας να στεγνώσει ανάμεσα σε άλλα ρούχα, μην την κρεμάτε απλά σε ένα γάντζο δίπλα στο σακάκι σας και την πιάσετε την την επόμενη φορά που θα βγείτε έξω. Μεταξύ των πλυσίματος, είναι καλύτερο να το αποθηκεύσετε σε μια καθαρή, στεγνή χάρτινη σακούλα, έτσι ώστε η επιφάνειά της να παραμένει απαλλαγμένη από μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν στο σπίτι σας. Αποφύγετε τη χρήση πλαστικών σακουλών για το σκοπό αυτό, καθώς μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μικροβίων.

Τη φοράτε για λάθος λόγο

Το να φοράς μάσκα στο κοινό δεν σε προστατεύει τόσο πολύ όσο προστατεύει τους άλλους γύρω σου η τήρηση της απαιτούμενης απόστασης του ενάμιση μέτρου. Στην πραγματικότητα, ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνών υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός είναι πιθανό να εξαπλωθεί ακόμη και από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αυτός θα μπορούσε να είστε και εσείς. Και αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να φορέσετε μάσκα.

Φωτό

Επίσης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και αποθηκεύστε με το Αστεράκι για να μην χάνετε τα άρθρα μας!

Written by Thalia P.

Δούκισσα Νομικού: Η κόρη της είπε την πρώτη λέξη της - Το παράπονο της παρουσιάστριας

Δούκισσα Νομικού: Η κόρη της είπε την πρώτη λέξη της – Το παράπονο της παρουσιάστριας

Σμαράγδα Καρύδη: Στην παραλία με κορμί που θα ζήλευαν πολλές

Σμαράγδα Καρύδη: Στην παραλία με κορμί που θα ζήλευαν πολλές