in , , ,

Κορωνοϊός: Μύθοι και Αλήθειες που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά

Κορωνοϊός: Μύθοι και Αλήθειες που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά
Κορωνοϊός: Μύθοι και Αλήθειες που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά

Καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε πάρα πολλά για τον τρόπο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, αλλά και για τους τρόπους που μπορούμε να προφυλαχθούμε.

Τι από όλα αυτά όμως είναι μύθοι και ποια είναι η αλήθεια; Διαβάστε παρακάτω για να το διαπιστώσετε.

Μύθος: Ο ζεστός καιρός ή οι καυτές συνθήκες μπορούν να σκοτώσουν τον κορωνοϊό

Αλήθεια: Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, από τα στοιχεία μέχρι σήμερα, ο ιός COVID-19 (νέος κορωνοϊός) μπορεί να μεταδοθεί σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών με ζεστό και υγρό καιρό και κλίμα.

Μύθος: Ένα καυτό ντους ή μπάνιο μπορεί να αποτρέψει να νοσήσετε από τον κορωνοϊό

Αλήθεια: Ένα ζεστό μπάνιο δεν θα σας εμποδίσει να πιάσετε το COVID-19. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 ° C έως 37 ° C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε από το COVID-19 είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας.

Μύθος: Ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σας σκοτώνει τον νέο κορωνοϊό

Αλήθεια: Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σας δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα).

Μύθος: Η κατανάλωση σκόρδου βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό

Αλήθεια: Το σκόρδο είναι ένα υγιεινό φαγητό που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, από τις τρέχουσες έρευνες δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από το νέο κορωνοϊό.

Τι είναι Μύθοι και τι Αλήθειες για το νέο κορωνοϊό
Τι είναι Μύθοι και τι Αλήθειες για το νέο κορωνοϊό

Μύθος: Η λήψη επιστολής ή πακέτου από τη μολυσμένη περιοχή δεν είναι ασφαλής

Αλήθεια: Τα άτομα που λαμβάνουν τέτοιες συσκευασίες δεν κινδυνεύουν να προσβληθούν από μόλυνση εξαιτίας της χαμηλής επιβίωσης αυτών των κορωνοϊών σε επιφάνειες, υπάρχει πιθανότατα πολύ χαμηλός κίνδυνος εξάπλωσης από προϊόντα ή συσκευασίες που αποστέλλονται σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Μύθος: Ο κορωνοϊός επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους

Αλήθεια: Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό (2019-nCoV). Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη σοβαρή ασθένεια του ιού.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι τυχερές χώρες του κόσμου που (ακόμα) δεν έχουν εμφανίσει κανένα κρούσμα

Μύθος: Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη και τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού

Αλήθεια: Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν εναντίον ιών, μόνο βακτηριδίων. Ο νέος κορωνοϊός (2019-nCoV) είναι ένας ιός και επομένως τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας. Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε για το 2019-nCoV, μπορεί να λάβετε αντιβιοτικά επειδή είναι δυνατή η βακτηριακή συν-μόλυνση.

Μύθος: Το τακτικό ξέπλυμα της μύτης με φυσιολογικό ορό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό

Αλήθεια: Όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η τακτική έκπλυση της μύτης με αλατούχο διάλυμα έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από τη μόλυνση με το νέο κορωνοϊό.

Μύθος: Τα παιδιά δεν μπορούν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό

Αλήθεια: Τα παιδιά μπορούν σίγουρα να μολυνθούν από το COVID-19, αν και οι αρχικές αναφορές έδειχναν λιγότερες περιπτώσεις σε παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες. Ωστόσο, πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά είναι τόσο πιθανό όσο οι ενήλικες να μολυνθούν.

Μύθος: Εάν μπορείτε να κρατήσετε την αναπνοή σας για 10 δευτερόλεπτα, είστε υγιείς.

Αλήθεια: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δοκιμή 10 δευτερολέπτων που βγήκε στο διαδίκτυο δεν θα ήταν ένας αξιόπιστος τρόπος για να καθοριστεί αν κάποιος έχει τον ιό. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση ατόμων με πιο σοβαρή πνευμονική νόσο, αλλά δεν θα εντοπίσει άτομα που έχουν μολυνθεί και έχουν ήπια έως καθόλου συμπτώματα.

Με πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Επίσης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και αποθηκεύστε με το Αστεράκι για να μην χάνετε τα άρθρα μας!

Written by Μαίρη Φρέση

Η Μαίρη Φρέση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων σε blog και sites.

8 σημεία στο σπίτι μας που ξεχνάμε να καθαρίσουμε

8 σημεία στο σπίτι μας που ξεχνάμε να καθαρίσουμε

Κορωνοϊός: Λουκέτο στην αγορά από σήμερα - Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά

Κορωνοϊός: Λουκέτο στην αγορά από σήμερα – Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά