in

Αυτές είναι οι 7 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται

Σίγουρα η ελληνική νοοτροπία επιτάσσει κανένα φαγητό να μην πηγαίνει χαμένο. Έτσι πολλές φορές ξαναζεσταίνουμε τα φαγητά τις προηγούμενης μέρας και τα καταναλώνουμε. Υπάρχουν όμως 7 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται. Αλλοίωνεται η σύνθεσή τους και η γεύση τους και μπορεί να γίνουν ακόμη και επικίνδυνες. Αν μας περισσεύουν καλό είναι να καταναλώνονται κρύες.

Ποιες είναι όμως οι τροφές που δεν ξαναζεσταίνονται;

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο περιέχει πρωτεΐνες που αντιδρούν αρνητικά όταν ξαναζεσταθούν. Όταν το κρύο κοτόπουλο θερμαίνεται για δεύτερη φορά, οι αλλαγές στη σύνθεση της πρωτεΐνης, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Μπορεί να ξαναζεσταθεί αλλά μόνο σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια πρέπει να καταναλωθούν την ίδια μέρα που τα μαγειρεύετε λόγω της πολύπλοκης περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες. Αν σας έχουν περισσέψει μερικά μανιτάρια καλύτερα καταναλώστε τα κρύα. Τα μανιτάρια υφίστανται αλλαγές στη σύνθεσή τους όταν ξαναζεσταίνονται και μπορούν να προκαλέσουν πόνους στο στομάχι και φούσκωμα.

Πατάτες

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και παρά το γεγονός ότι μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μερικές μέρες, δεν πρέπει ποτέ να τις ξαναζεσταίνετε. Το ξαναζέσταμα αλλάζει τη γεύση τους, μεταβάλλει τις ιδιότητές τους και μπορεί να τις κάνει ακόμη και τοξικές. Αν κάνετε ένα πιάτο που έχει πατάτες, φτιάξτε την κατάλληλη δόση ώστε να φαγωθούν, αλλά εάν καταλήξετε με περίσσευμα χρησιμοποιήστε το την επόμενη ημέρα σε κάποιο κρύο πιάτο.

Σπανάκι

Το σπανάκι δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνεται για δεύτερη φορά. Περιέχει υψηλές ποσότητες νιτρικών τα οποία μπορούν να διασπαστούν σε νιτρώδη μορφή λόγω της παρουσίας οργανισμών. Τα νιτρώδη μπορεί να επηρεάσουν το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα, γίνονται τοξικά και μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση όταν ξαναζεσταθούν.

Παντζάρια

Τα παντζάρια περιέχουν επίσης νιτρικά άλατα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε επικίνδυνα νιτρώδη άλατα όταν ξαναζεσταίνονται. Αυτή είναι άλλη μια τροφή θα πρέπει να αποφεύγετε να ξαναζεσταίνετε αν δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε προβλήματα υγείας. Στην πραγματικότητα, για να απολαύσετε στο μέγιστο τα οφέλη των παντζαριών θα πρέπει να καταναλώνονται σε σαλάτες ή σε smoothies.

Σέλινο

Αν έχετε κάνει σούπα με σέλινο, θα πρέπει είτε να φάτε όλη την σούπα ή να αφαιρέσετε το σέλινο πριν το ζέσταμα. Το ξαναζέσταμα του θα επιτρέψει να απελευθερωθούν καρκινογόνες ιδιότητες.

Αυγά

Τα αβγά συνήθως δεν ξαναζεσταίνονται καθώς αλλάζει το άρωμα και η γεύση τους. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το ξαναζέσταμα των αβγών μπορεί να αποβεί επιζήμιο για την υγεία σας καθώς οι ουσίες που περιέχει μπορεί να γίνουν τοξικές αν εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Διαβάστε επίσης: Οι 5 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου

Επίσης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και αποθηκεύστε με το Αστεράκι για να μην χάνετε τα άρθρα μας!

Written by Μαίρη Φρέση

Η Μαίρη Φρέση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων σε blog και sites.

Ιός Δυτικού Νείλου: ανησυχία για τα νέα κρούσματα

3 smoothies για καλοκαιρινή αποτοξίνωση