Μία από τις αγαπημένες πασχαλινές συνήθειες είναι το πλάσιμο των κουλουριών. Στα περισσότερα μέρη η δουλειά αυτή γινόταν παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη. Την προηγούμενη μέρα οι γυναίκες πήγαιναν το αλεύρι στην εκκλησία, μαζί με τα αυγά που θα έβαφαν κόκκινα, προκειμένου να τα ευλογήσει ο ιερέας. Σε κάθε περιοχή βρίσκουμε διαφορετικές συνταγές για παραδοσιακά λαμπριάτικα κουλουράκια. Αλλού τα ζυμώνουν με αμμωνία, αλλού με μαγειρική σόδα ή με αλισίβα, αλλού με μπέικιν πάουντερ και αλλού με προζύμι (ανεβατά) ή με συνδυασμό διογκωτικών υλών έτσι ώστε να γίνουν τα κουλούρια αφράτα και με ωραία θρυπτή υφή. Πορτοκάλι και βανίλια είναι οι πιο χαρακτηριστικές μυρωδιές και η πλεξούδα το συνηθέστερο σχήμα και δεν είναι τυχαίο: η πλεξούδα θεωρείται ανέκαθεν ότι έχει μαγικές δυνάμεις και διώχνει τα κακά πνεύματα. Ανάλογα με το πόσο επιδέξιο είναι το χέρι που τα πλάθει και το είδος της ζύμης, μπορεί να δούμε πιο απλά σχέδια, όπως τα στρογγυλά κουλούρια, ή πιο σύνθετα όπως οι βαρκούλες.
Διαβάστε όλο το άρθρο στην πηγή
Όλες οι Ειδήσεις στο lifebuzz.gr
Μεγάλος σεισμός τώρα στην Τουρκία μεγάθους 5.6 ρίχτερ. Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή Sulusaray… Read More
Άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα αλλά έρχεται αφρικανική σκόνη και λασποβροχές Σύμφωνα με το meteo.gr, την… Read More
Συγκινημένη δηλώνει η Κέιτ Μίντλετον από την αγάπη και τα μηνύματα του κόσμου για την… Read More