in ,

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης “βρυχάται” – Αλήθεια ή ψεμμάτα; Το σχέδιο για τυχόν ενεργοποίηση

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης "βρυχάται" - Αλήθεια ή ψεμμάτα; Το σχέδιο για τυχόν ενεργοποίηση
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης "βρυχάται" - Αλήθεια ή ψεμμάτα; Το σχέδιο για τυχόν ενεργοποίηση

Στην εκπόνηση σχεδίου δράσης με την κωδική ονομασία «Τάλως» προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση μελλοντικής εκδήλωσης ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη.

Στο σχέδιο 184 σελίδων με την κωδική ονομασία «Ταλώς», επισημαίνεται η αυξημένη ετοιμότητα «εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου για την εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης» ενώ περιγράφονται εκτενώς μέτρα για την «Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης».   
Λαμβάνοντας υπόψη τον χαρακτηρισμό της κατάστασης επιφυλακής (alert level), που καθορίζεται από την Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου(ΜΕΕΠΕΗΤ) στην έκθεση παρουσιάζονται τα σενάρια επαναδραστηριοποίησης και η αναλυτική περιγραφή των κινδύνων και της χωρικής τους κατανομής.

Ωστόσο, σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν ο κος Γιώργος Βουγιουκαλάκης, Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ και Προϊστάμενος Τμήματος Φυσικών Καταστροφών ΕΑΓΜΕ και ο κος Κώστας Παπαζάχος, Γενικός Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ, Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, επισημαίνονται τα παρακάτω:

“Επειδή αναρτήθηκαν σήμερα στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο δημοσιεύσεις που αφορούν την κατάσταση του ηφαιστείου της Σαντορίνης («Ξυπνά το ηφαίστειο…, Σε επιφυλακή οι αρχές…, κλπ.») δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το ηφαίστειο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας και δεν έχει καταγραφεί καμιά αλλαγή από το πολύ-παραμετρικό δίκτυο παρακολούθησής του που να δημιουργεί ανησυχία.”

Σχέδιο για τυχόν ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης εκπονήθηκε
Σχέδιο για τυχόν ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης εκπονήθηκε

Τι προβλέπει το σχέδιο “Ταλώς”

Όπως υπογραμμίζεται στις σελίδες του σχεδίου «Ταλώς», η εκδήλωση ηφαιστειακής δραστηριότητας στο σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να προκαλέσει:  
•    -Τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών και αίσθημα ανασφάλειας 
•    -Καταστροφές στις υποδομές 
•    -Άμεσες και έμμεσες οικονομικές απώλειες από καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών,στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), σε διάφορες υποδομές της χώρας (δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών κλπ.), καθώς και συνέπειες στον τουρισμό εν γένει 

Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης περιλαμβάνει δύο ενεργούς ηφαιστειακούς πόρους, την «Καμένης, στην ομώνυμη νησίδας μεταξύ Θήρας και Θηρασιάς, και τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό πόρο «Κολούμπο», σε απόσταση 8,5 χιλιομέτρων από το ομώνυμο ακρωτήριο, στο βορειανατολικό άκρο του νησιού.   

Οι τελευταίες εκρήξεις   

Η τελευταία έκρηξη στην Καμένη σημειώθηκε πριν από περίπου 80 χρόνια, το 1939 ενώ μία μικρή «υπολειμματική έκρηξη» αυτού του συμβάντος συνέβη το 1950. Η τελευταία έκρηξη στον ηφαιστειακό πόρο του Κολούμπο κατρεγράφη το 1650 μ.Χ αλλά από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Μάρτιο του 2013, παρατηρήθηκε σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη, που συνοδεύτηκε από παραμορφώσεις στον φλοιό.  

Το πιο ακραίο σενάριο

Το μεγαλύτερης έντασης ηφαιστειακό γεγονός που έχει κάποια πιθανότητα να εκδηλωθεί στο προσεχές μέλλον είναι μία υποπλινιακού τύπου έκρηξη. Από μία τέτοια έκρηξη αναπτύσσεται ηφαιστειακή στήλη ύψους μεταξύ 8-12 Km και διαρκεί από 30 έως 60 λεπτά.   Από την «ομπρέλα» του ηφαιστειακού νέφους, το πιθανότερο είναι να πέσει τέφρα σημαντικού πάχους σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων, στον άξονα κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου κατά το χρόνο της έκρηξης. Τροφοδοτούνται επίσης πυροκλαστικά ρεύματα πυκνότητας, ιδιαίτερα επικίνδυνα για τις κοντινές περιοχές, ενώ σε κίνδυνο εκτίθενται και πιο μακρινές περιοχές που βρίσκονται σε τοπογραφικά ταπεινά, καθώς οι ροές κινούνται οριζόντια και κατά μήκος των κοιλάδων ή των πεδινών περιοχών.   

Το πιθανότερο ηφαιστειακό γεγονός είναι μία «ιστορικού τύπου» ενδοκαλδερική επαναδραστηριοποίηση των ηφαιστειακών κέντρων των Καμένων.

Πρόκειται για ηφαιστειακή δραστηριότητα αντίστοιχη με αυτές που εκδηλώθηκαν κατά τους ιστορικούς χρόνους και συνέβαλαν στη δημιουργία των νησίδων της Παλαιάς και Νέας Καμένης. 

Οι αγωγοί τροφοδοσίας (πόροι) όλων των ιστορικών υποβρύχιων και χερσαίων ενδοκαλδερικών ηφαιστειακών κέντρων κατανέμονται ως γνωστόν κατά μήκος μιας ζώνης πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων και μήκους 13 χιλιομέτρων, ΒΑ διεύθυνσης, που προβάλλεται στις εικόνες 1 και 2 και έχει χαρακτηριστεί ως «γραμμή Καμένων».  

Οι ηφαιστειακές αυτές δράσεις προαναγγέλλονται από εμφανή πρόδρομα φαινόμενα, όπως σεισμικά γεγονότα έντασης 4-6 σε κλίμακα Μερκάλι, αργή βύθιση της περιοχής στην οποία θα εμφανιστεί ο αρχικός πόρος της έκρηξης κατά δεκάδες εκατοστά, έντονη θερμική ανωμαλία και διάχυση μεγάλων όγκων υδροθερμικών ρευστών, τα οποία γίνονται εμφανή με τη σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας και την έντονη αλλαγή προς το κίτρινο-πράσινο του χρωματισμού της θάλασσας στην εγγύς του αρχικού πόρου περιοχή».  

Τι συνέβη σε παλιότερες εκρήξεις   

Οι εκρήξεις του 1707-11 και 1866-70 είχαν ιδιαίτερα αργή εξέλιξη. Το σχετικά παχύρρευστο μάγμα, που βρίσκεται σε βάθος λίγων δεκάδων μέτρων, φτωχό σε αέρια φάση η οποία έχει διαφύγει με ήπια διάχυση χωρίς εκρηκτικά φαινόμενα, διεισδύει κάτω από τα προϋπάρχοντα πετρώματα και προκαλεί πολύ αργή αναθόλωση, οδηγώντας σε ανάδυση της περιοχής αυτής εάν βρίσκεται σε ρηχό θαλάσσιο περιβάλλον (π.χ. «Ασπρονήσι» στην έκρηξη του 1707-11).

Σε αντίθεση οι εκρήξεις του 1925-26 και 1939-41 είχαν ιδιαίτερα ταχεία εξέλιξη: μόνο λίγες ώρες μετά την εκδήλωση των πρώτων υδροθερμικών εκτονώσεων και εκρήξεων διάνοιξης πόρου, εμφανίζονταν στην επιφάνεια ρευστό μάγμα. Οπως σημείωνεται στο σχέδιο «ΤΑΛΩΣ», «εάν επαναδραστηριοποιηθεί σήμερα το ηφαιστειακό κέντρο των Καμένων, αναμένεται να διατηρηθεί ενεργό για τρία περίπου χρόνια».   

Πηγή

 

Επίσης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και αποθηκεύστε με το Αστεράκι για να μην χάνετε τα άρθρα μας!

Written by Jim Taylor

Ο Jim Taylor είναι content marketer και έχει αρθρογραφήσει σε αρκετά blogs και sites. Αγαπημένα θέματα, όσα αφορούν το σπίτι και το ευζείν.

Ξαφνική επιδείνωση καιρού: Πού θα εμφανιστούν έντονα φαινόμενα

Ξαφνική επιδείνωση καιρού: Πού θα εμφανιστούν έντονα φαινόμενα

Τζορτζ Κλούνεϊ: Χωρίζει με την Αμάλ Αλαμουντίν;

Τζορτζ Κλούνεϊ: Χωρίζει με την Αμάλ Αλαμουντίν;