in , ,

Αυτές οι 7 τροφές ενισχύουν τη μνήμη και κρατούν τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση

Αυτές οι 7 τροφές ενισχύουν τη μνήμη και κρατούν τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση
Αυτές οι 7 τροφές ενισχύουν τη μνήμη και κρατούν τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση

Εάν τρώτε πραγματικά υγιεινά, τα τρόφιμα που επιλέγετε στο γεύμα σας κάνουν πολύ περισσότερα από το να διατηρούν τη φόρμα σας – χτίζουν μυς σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον εγκέφαλό σας.

Ξέρατε ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται πραγματικά θερμίδες για να λειτουργήσει; Σύμφωνα με επιστημονικά σχόλια που παρουσιάζονται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, μόνο ο εγκέφαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει περίπου το 20% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων του σώματος για την ημέρα. Αλλά πώς ακριβώς τροφοδοτείται ο εγκέφαλος;

Είναι όλα σχετικά με την επιλογή υγιεινών συστατικών που έχουν επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τις ολιστικές γνωσιακές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης, των κινητικών δεξιοτήτων και της δυνατότητας ανάκλησης των αναμνήσεων μας με την πάροδο του χρόνου.

Ενδέχεται να παρατηρήσετε αύξηση της εστίασης και της παραγωγικότητας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας μετά την προσθήκη των δώδεκα αυτών τροφών στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Αυτά τα τρόφιμα – τα οποία περιλαμβάνουν τα πάντα, από τα άπαχα ψάρια έως τα σνακ-φιλικές επιλογές όπως το βούτυρο αμυγδάλου – είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τη φλεγμονή καθώς και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εγκεφαλικής κυτταρικής ανάπτυξης με την πάροδο του χρόνου. Τα προφίλ διατροφής τους μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση του στρες με την πάροδο του χρόνου, η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer.

Για να δούμε λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι 12 τροφές που πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας.

Βούτυρο αμυγδάλου

Βούτυρο αμυγδάλου
Βούτυρο αμυγδάλου

Οι ξηροί καρποί και το βούτυρο από ξηρούς καρπούς είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης Ε, ένα κρίσιμο αντιοξειδωτικό για την προστασία από την αποδόμηση των κυττάρων, η οποία σχετίζεται με τη νόσο του Alzheimer. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα αμύγδαλα είναι υψηλά σε μονοακόρεστα λίπη και φυτικές ίνες, είναι υπερπληρες. Τα αμύγδαλα είναι επίσης υψηλά σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο και βοηθούν στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι σημαντική για την τόνωση της υγείας του εγκεφάλου.

Αβοκάντο

Αβοκάντο
Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι γεμάτο με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, και τα δύο ωφέλιμα για την υγεία του εγκεφάλου. Προσπαθήστε να προσθέσετε αβοκάντο στις αγαπημένες σας σαλάτες ή ως μυστικό συστατικό ψησίματος: Μπορείτε να το ανταλλάξετε για το βούτυρο σε πολλές παραδοσιακές συνταγές για κέικ και ψωμιά. Απλά θυμηθείτε ότι αν και το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη, είναι ακόμα υψηλότερο σε θερμίδες από άλλα φρούτα (το ένα τέταρτο αβοκάντο είναι περίπου 60 θερμίδες).

Καρύδια

Καρύδια
Καρύδια

Τα περισσότερα καρύδια παρέχουν μια σοβαρή ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών και υγιών λιπών για να τονώσει τις αρτηρίες σας με την πάροδο του χρόνου, αλλά τα καρύδια είναι ιδιαίτερα γνωστά για τη γνωστική τους ώθηση. Το αλφα-λινολενικό οξύ (γνωστό ως ALA) είναι ένα από τα κύρια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα καρύδια και είναι γνωστό για τα καρδιαγγειακά αποτελέσματά του καθώς και την ικανότητά του να τροφοδοτεί το μυαλό σας. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες συνδέει την κατανάλωση υψηλότερων καρυδιών με βελτιωμένα αποτελέσματα γνωστικών εξετάσεων.

Κολοκύθα

Κολοκύθα
Κολοκύθα

Κάθε τροφή που είναι πορτοκαλί είναι καλή τόσο για την καρδιά όσο και για την υγεία του εγκεφάλου, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στα καροτενοειδή (η πορτοκαλί χρωστική ουσία). Δεδομένου ότι η κολοκύθα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είναι επίσης σύμμαχος απώλειας βάρους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για την ακμή του Αλτσχάιμερ και τη γνωστική πτώση.

Μούρα

Μούρα
Μούρα

Όπως τα πολύχρωμα λαχανικά, έτσι και τα πολύχρωμα φρούτα είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λόγω των φυσικών φυτικών χρωστικών ουσιών που είναι γνωστές ως φλαβονοειδή. Όχι μόνο τα φλαβονοειδή δίνουν στα μούρα τη διακριτική τους απόχρωση, αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα φρούτα πλούσια σε φλαβονοειδή μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε (ή να βελτιώσετε!) τη γνωστική λειτουργία καθώς μεγαλώνετε.

Μπρόκολο και κουνουπίδι

Μπρόκολο και κουνουπίδι
Μπρόκολο και κουνουπίδι

Τα λαχανικά αυτά είναι αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά και είναι γεμάτα με βιταμίνη C, σελήνιο, φολικό οξύ και κάλιο, τα οποία συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου της παρακμής του εγκεφάλου. Το κουνουπίδι μας παρέχει πρόσθετη βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την οστική πυκνότητα. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα σταυροειδή λαχανικά περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται glucosinolates, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων σας. Εξαλείφουν τους επιβλαβείς καρκινογόνους παράγοντες από το να επηρεάσουν το DNA που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε παρακμή της γνωστικής λειτουργίας.

Μαύρα φασόλια

Μαύρα φασόλια
Μαύρα φασόλια

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι πλούσια σε σημαντικές Β-βιταμίνες, ειδικά τα νευροπροστατευτικά φολλικά και το Β6. Το φολλικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή της ομοκυστεΐνης στο αμινοξύ μεθειονίνη, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του ήπατος. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, πράγμα που σημαίνει ότι το να τρώτε αρκετό φολικό οξύ είναι κρίσιμο για τη μείωση του κινδύνου σας.

φωτ. :goodhousekeeping

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και αποθηκεύστε με το Αστεράκι για να μην χάνετε τα άρθρα μας!

Written by Jim Taylor

Ο Jim Taylor είναι content marketer και έχει αρθρογραφήσει σε αρκετά blogs και sites. Αγαπημένα θέματα, όσα αφορούν το σπίτι και το ευζείν.

Μωβ γιαμ: το λαχανικό από τις Φιλιππίνες που εισβάλλει στις διεθνείς κουζίνες. Εσύ το ξέρεις;

Μωβ γιαμ: το λαχανικό από τις Φιλιππίνες που εισβάλλει στις διεθνείς κουζίνες. Εσύ το ξέρεις;

Δεν φαντάζεσαι τι δουλειά έκανε ο "Μελέτης" από τις "Άγριες Μέλισσες" πριν γίνει ηθοποιός

Δεν φαντάζεσαι τι δουλειά έκανε ο “Μελέτης” από τις “Άγριες Μέλισσες” πριν γίνει ηθοποιός