LIFEBUZZ
News Ελλάδα Υγεία

Πώς να διαλέξετε σωστά φρέσκο ψάρι

Πώς να διαλέξετε σωστά φρέσκο ψάρι
Πώς να διαλέξετε σωστά φρέσκο ψάρι

Το φρέσκο ψάρι, και ειδικά στη χώρα μας, είναι μια απόλαυση. Ξέρετε όμως πώς να διάλεξετε σωστά φρέσκο ψάρι;

Αγαπημένη τροφή σε όλες τις μορφές: είτε ψητό, στα κάρβουνα αλλά και σαν καταπληκτική σούπα, το ψάρι είναι σίγουρα μια τροφή που δε λείπει από το ελληνικό τραπέζι. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να ξεχωρίζουμε και να διαλέγουμε φρεσκό ψάρι. Εμείς θα σας δείξουμε 5 αλάνθαστους τρόπους για να γίνει αυτό.

Ψάρι: ένα αγαπημένο ελληνικό φαγητό
Ψάρι: ένα αγαπημένο ελληνικό φαγητό

Πώς να διαλέξετε σωστά φρέσκο ψάρι

Βήμα 1ο: Κοιτάμε τα μάτια του ψαριού

Αν δεν έχετε το χρόνο να χάσετε, ο πιο γρήγορος τρόπος να μάθετε εάν ένα ολόκληρο ψάρι είναι φρέσκο είναι να ελέγξετε τα μάτια. Θα πρέπει να είναι καθαρά, να διακρίνονται οι κόρες και να φαίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο ζωντανά. Τα θολά μάτια όπου η κόρη δεν είναι ορατή είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι τα ψάρια είναι μπαγιάτικα.

Βήμα 2ο: Τσεκάρετε τα πτερύγια και την ουρά

Τα πτερύγια και η ουρά των ψαριών είναι ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι για το κατά πόσον τα ψάρια έχουν αντιμετωπιστεί σωστά. Αυτά είναι τα μέρη ταλαιπωρούνται και η κακομεταχείριση θα προκαλούσε τη φθορά των πτερυγίων. Για να ελέγξετε αν το ολόκληρο ψάρι είναι ακόμα φρέσκο, αγγίξτε την ουρά για να βεβαιωθείτε ότι είναι ακόμα εύκαμπτη. Τα ξηρά, κοκαλωμένα πτερύγια είναι ένα σημάδι ότι είναι μπαγιάτικα.

Βήμα 3ο: Μυρίστε το ψάρι

Αν βρίσκεστε στην ψαραγορά για να πάρετε τα ψάρια σας, βεβαιωθείτε ότι θα ανιχεύσετε τυχόν μυρωδιές που δείχνουν ότι ο πωλητής μπορεί να μην είναι αξιόπιστος. Αν αυτό περάσει τη δοκιμή, τότε πλησιάστε στην επιλογή σας για να εντοπίσετε άλλες οσμές. Τα φρέσκα ψάρια θα πρέπει να μυρίζουν σαν τη θάλασσα – οποιεσδήποτε παράξενες οσμές αποτελούν ένδειξη ότι το ψάρι δεν είναι μόνο παλιό, αλλά έχει αρχίσει να σαπίζει.

Βήμα 4ο: Τσεκάρετε τα βράγχια

Αν το επιτρέπει ο ψαράς, ήρθε η ώρα να πάρετε το ψάρι στα χέρια σας. Αναζητήστε τα βράγχια για να βεβαιωθείτε ότι τα εσωτερικά είναι κόκκινα. Εκεί είναι κυρίως τα δοχεία οξυγόνου του ψαριού και όσο πιο φρέσκο είναι το ψάρι, τόσο πιο φωτεινό κόκκινο θα πρέπει να είναι. Τα βράγχια τείνουν να σκουρύνουν με την πάροδο του χρόνου καθώς η μυοσφαιρίνη θα οξειδώνεται σε μεταμυμοσφαιρίνη. Αποφύγετε τα ψάρια που έχουν γίνει καφέ χρώμα ή ακόμα και μαύρο.

Βήμα 5ο: Νιώστε τα λέπια

Ναι, τα ψάρια μπορεί να φαίνονται γυαλιστερά και μεταλλικά (δύο οπτικά στοιχεία φρεσκάδας) αλλά να τα δοκιμάσετε και να νιώσετε τα λέπια. Θα πρέπει να εξακολουθούν να είναι σκληρά δεδομένου ότι είναι μια μορφή πανοπλίας για τα ψάρια. Τα λέπια τείνουν να είναι γλιστερά εάν το ψάρι δεν είναι πολύ φρέσκο.

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και αποθηκεύστε με το Αστεράκι για να μην χάνετε τα άρθρα μας!

Ίσως σε ενδιαφέρουν

Το καυτό μίνι της Έλενας Παπαρίζου, αποκαλυπτικό, τα είδαμε όλα!

admin

Γιώργος Λιάγκας: ρεκόρ καταγγελιών για την εκπομπή του

Thalia P.

Ανατροπή στο “Τhe Voice” …. ξανά!!!

Jim Taylor

Αυτό είναι το νέο επαγγελματικό βήμα της Δέσποινας Καμπούρη!

Thalia P.

Ο Γιάννης Σπαλιάρας πρωταγωνιστεί σε σειρά του Netflix

Μαίρη Φρέση

Cyber Monday: τι είναι και πότε πέφτει

Μαίρη Φρέση

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήστη. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να αποχωρήσετε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Περισσότερα