Κάθε χρόνο, το Environmental Working Group (EWG) δημοσιεύει μια λίστα με το «Dirty Dozen» ή τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν την υψηλότερη ποσότητα φυτοφαρμάκων όταν καλλιεργούνται συμβατικά έναντι βιολογικής καλλιέργειας( με μετρήσεις που έγιναν στις ΗΠΑ).
Η EWG έχει καταρτίσει τον κατάλογο ετησίως από το 2004. Χρησιμοποιώντας 40.900 δείγματα για 47 διαφορετικούς τύπους προϊόντων, η EWG διαπίστωσε ότι οι δώδεκα από αυτούς είχαν τα περισσότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.
Η λίστα με τα πιο «μολυσμένα» φρούτα και λαχανικά
Φράουλες
Σπανάκι
Λαχανίδα (kale)
Νεκταρίνια
Μήλα
Σταφύλια
Ροδάκινα
Κεράσια
Αχλάδια
Ντομάτες
Σέλερι
Πατάτες
Διαβάστε επίσης: Δείτε τη σωστή διαχείριση για κρέας, πουλερικά και ψάρια
Οι φράουλες κατατάσσονται στην πρώτη θέση για τέταρτη συνεχή χρονιά, και η υπόλοιπη λίστα μοιάζει με τα προηγούμενα χρόνια με μία εξαίρεση: η λαχανίδα για πρώτη φορά στη λίστα μετά από μια δεκαετία.
Στον αντίποδα, η καθαρή δεκαπεντάδα (δηλαδή τα προϊόντα με τις μικρότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων):
Αβοκάντο
Καλαμπόκι
Ανανάς
Λάχανο
Κρεμμύδια
Αρακάς
Παπάγια
Σπαράγγια
Μάνγκο
Μελιτζάνες
Πεπόνια (ποικιλία honeydew)
Aκτινίδια
Πεπόνια (ποκιλία cantaloupes)
Κουνουπίδι
Μπρόκολο