in ,

Ψυχολογία του ΧΡΩΜΑΤΟΣ στη ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: Πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία και την παραγωγικότητα

Ψυχολογία του ΧΡΩΜΑΤΟΣ στη ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: Πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία και την παραγωγικότητα
Ψυχολογία του ΧΡΩΜΑΤΟΣ στη ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: Πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία και την παραγωγικότητα

Υπάρχουν στιγμές που μπαίνετε στο σπίτι κάποιου με φωτεινά και παιχνιδιάρικα χρώματα και παράξενα νιώθετε όμορφα για την επίσκεψη παρά το γεγονός ότι προτιμάτε διαφορετικά χρώματα για το σπίτι σας.

Το ξέρετε γιατί τα χρώματα παίζουν με την ψυχολογία σας; Μιλήσαμε με μερικούς ειδικούς και μας έδωσαν πληροφορίες σχετικά με το πώς τα χρώματα επηρεάζουν βαθιά τα συναισθήματα και την κατάσταση του νου μας και έχουν διαφορετικά σχέδια χρωμάτων για διαφορετικά είδη χώρων.

Τι είναι η ψυχολογία του χρώματος;


Γιατί αισθάνεστε τόσο όμορφα όταν κοιτάζετε ένα χρώμα ή γιατί το κόκκινο χρησιμοποιείται πάντα για πάθος και έντονα συναισθήματα; Είναι επειδή τα χρώματα έχουν έναν τρόπο να επικοινωνούν ένα συναίσθημα στους ανθρώπους. Τη στιγμή που βλέπουμε πράσινο, νιώθουμε γαλήνη και αναζωογόνηση και καθώς κοιτάζουμε το πορτοκαλί, νιώθουμε ενθουσιασμό σαν παιδιά. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται σε ένα σπίτι ή σε οποιοδήποτε άλλο είδος χώρου επικοινωνούν πολύ για την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη του τόπου. Ένα ελεύθερο άτομο θα προτιμούσε ένα σπίτι με μποέμ εμφάνιση ή κάποιος που προτιμά την πολυτελή ζωή θα επιλέγει πάντα γκρι και λευκές αποχρώσεις.


«Το ανθρώπινο μυαλό είναι πολύ περίπλοκο. Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του και βλέπει τον κόσμο μπορεί να διαμορφωθεί με πολλούς απροσδόκητους τρόπους. Αυτό ισχύει για το χρώμα, καθώς μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πώς αισθάνεται και ενεργεί κάποιος και έχει σημαντικά ψυχολογικά αποτελέσματα. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά η αντίληψή μας σχετικά με το χρώμα έχει επίσης εκδηλωθεί σε αρκετές χιλιάδες χρόνια εξέλιξης », αναφέρει ο Rakhee Bedi Kumar, ιδρυτής της Rakhee Shobhit Design Associates (RSDA).

Γιατί οι ειδικοί δίνουν έμφαση στο χρώμα;

«Ως σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη αυτή τη συγκεκριμένη πτυχή κατά το σχεδιασμό διαφόρων χώρων. Αν και η επιλογή των χρωμάτων είναι υποκειμενική – προσωπικές προτιμήσεις, πολιτιστικές εντυπώσεις, ανατροφή, κ.λπ., πρέπει να γίνουν και ορισμένες άλλες σκέψεις », εξηγεί μια αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων.

Ακόμα κι αν δεν προτιμάτε ένα συγκεκριμένο χρώμα, θα εκπλαγείτε ευχάριστα να το εκτιμήσετε, εάν χρησιμοποιηθεί στο σωστό μέρος.

Πώς τα χρώματα μπορούν να μπουν σε ένα χώρο


Η χρωματική παλέτα εσωτερικών χώρων στο σχεδιασμό, κατευθύνει τις βασικές αρχές του λεξιλογίου σχεδίασης. Ενώ τα υλικά διέπουν τη λειτουργικότητα του σχεδιασμού, είναι η χρωματική σύνθεση που αποφασίζει το οπτικό σχήμα ενός χώρου. Τα χρώματα όχι μόνο παίζουν αναπόσπαστο μέρος μιας σχεδιαστικής γλώσσας, αλλά δημιουργούν επίσης διαφοροποιήσεις στη διάθεση. Με την προσθήκη ενός συγκεκριμένου χρώματος ή ενός συνδυασμού χρωμάτων, η διάθεση ενός χώρου μπορεί να αλλάξει.

Για οικιακά σχέδια που περιορίζονται από περιορισμούς ακινήτων, τα χρώματα βοηθούν στη δημιουργία μιας οπτικής ψευδαίσθησης προκειμένου να αυξηθεί η κλίμακα και το μέγεθος του χώρου, διασφαλίζοντας έτσι την αποσυμφόρηση. Ενώ συμβάλλει στη μινιμαλιστική και συγκρατημένη κομψότητα, οι λευκές και γκρίζες αποχρώσεις επινοούν επίσης μια αίσθηση ελευθερίας που προκαλεί γαλήνη στο μυαλό των κατοίκων. Ενώ τα ποπ χρώματα οδηγούν σε έναν άνετο χώρο, μια παλέτα με ουδέτερα χρώματα αυξάνει την κλίμακα του χώρου.

Τα χρώματα μας βγάζουν τα συναισθήματά μας στην επιφάνεια
Τα χρώματα μας βγάζουν τα συναισθήματά μας στην επιφάνεια

Ποιο χρώμα αντιπροσωπεύει ποιο συναίσθημα;

Τα χρώματα χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες – ψυχρά και ζεστά ανάλογα με την επίδραση που προκαλούν στην ψυχολογία των ανθρώπων. Ενώ το κόκκινο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε κάποιους, μπορεί επίσης να προκαλέσει ενέργεια ή ευτυχία σε άλλους. Όμως, γενικά, το χρώμα θεωρείται ζεστό, καθώς δεν μπορεί να προσφέρει κανένα καταπραϋντικό αποτέλεσμα σε κανέναν.


Ενώ το μαύρο θεωρείται τολμηρό και ιδιαίτερο από μερικούς, λίγοι το βρίσκουν ελκυστικό λόγω της πολυτελούς αισθητικής που προσδίδει όταν χρησιμοποιείται σε επιλεκτικές αναλογίες. Ομοίως, οι κόκκινοι εσωτερικοί χώροι, αν και δυνατοί, δημιουργούν μια αναζωογονητική διάθεση, όταν σχεδιάζονται σε έναν ισορροπημένο συνδυασμό.

Ας δούμε τι δείχνει κάθε χρώμα

Κόκκινο: Θετικά συναισθήματα: Κουράγιο, Δύναμη, Ζεστασιά, Ενέργεια, Κίνητρο, Ενθουσιασμό

Αρνητικά συναισθήματα: Επιθετικότητα, Άμυνα

Μπλε: Θετικά συναισθήματα: Εξυπνάδα, Επικοινωνία, Εμπιστοσύνη, Επάρκεια, Λογική, Ηρεμία

Αρνητικά συναισθήματα: Έλλειψη συναισθήματος, Εχθρότητα

Κίτρινο: Θετικά συναισθήματα: Αισιοδοξία, Εμπιστοσύνη, Αυτοεκτίμηση, Φιλικότητα, Δημιουργικότητα

Αρνητικά συναισθήματα: Φόβος, Κατάθλιψη, Άγχος

Πράσινο: Θετικά συναισθήματα: Αρμονία, Ισορροπία, Ξεκούραση, Ειρήνη

Αρνητικά συναισθήματα: Βαρεμάρα, Εκνευρισμός

Επίσης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και αποθηκεύστε με το Αστεράκι για να μην χάνετε τα άρθρα μας!

Written by Thalia P.

Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2020 - Το Φεγγάρι του Λουλουδιού θα λάμψει απόψε

Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2020 – Το Φεγγάρι του Λουλουδιού θα λάμψει απόψε

Μπακοδήμου-Βανδή: Θαύμασαν την ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ από τα ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ

Μπακοδήμου-Βανδή: Θαύμασαν την ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ από τα ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ